lördag, mars 02, 2019

Konflikt i vårtid




Mars månad har börjat med fint och soligt väder. Redan lyser vårblommorna i södersluttningar här på landets västra kust, krokus, snödroppar och enstaka tussilago. Samtidigt bjuder de svenska damerna från VM-tävlingarna i längdskidor på både glädje och dramatik. Och Vasaloppets olika program skall krönas med det stora loppet i Fädrens Spår för Framtids Segrar, för att citera devisen.

Och socialdemokratin i landets näst största stad skall när helgen är över ha beslutat om man skall avsätta sin trotjänare och gruppledare i kommunfullmäktige, Ann-Sofie Hermansson. En fråga som har haft stor prioritet i lokala media under den senaste månaden. Priset för att förlora ett val, och  sedan välja nya spår i politiken  kan bli högt. Ändå kanske det är en nödvändighet som S-distriktets ledning ännu inte kan ta till sig. Ett parti som inom loppet av drygt 10 år gått från att vara helt dominerande, till den nuvarande rollen som mer vanligt parti med sina 20% av rösterna i höstens val. Förflyttat till oppositions bänken. Det partiet söker nu syndabock istället för lösningar. Hur den striden utfaller kommer säkert också att påverka politiken på olika sätt framgent.

Utmaningarna för kommunens politiker är i grunden stora på många områden. De blir inte lättare att lösa med stora interna konflikter i systemen.

Och ute i den stora världen har den bredkäftade presidenten Trump än en gång gått omkring som elefanten i ett glashus. I mötet med ledaren för världens hårdaste diktatur, den i Nordkorea, har han offentligt prisat denna person och lyft honom till skyarna. Allt för att i nästa skede försöka få honom med på politiska överenskommelser som inte på något sätt varit förankrade på förhand. Resultatet blev fiasko, och en hemresa utan annat resultat än en massiv kritik på hemmaplan.

Hur kan ett ansvarstagande ledarskap så komplett misslyckas med sina uppdrag? Hur kan en amerikansk president sitta och lovorda ledaren för världens mest slutna och repressiva diktatur?

Och nu väntar omvärlden med otålighet på att få ta del av de undersökningar som i 2 år pågått om Trump-organisationens samverkan med främmande makt, främst Ryssland, i samband med valet 2016.

Ett val som Trump hävdade skulle göra “America Great again”, men som istället har inneburit en tidigare aldrig skådad splittring och konflikt mellan de demokratiska och de ultranationalistiska krafterna.



2019.03.02

Jarl S

Inga kommentarer: