tisdag, februari 26, 2019

Tankar i tiden


 Ännu en av dessa fina vackra morgnar. Solen färgar himlen rödlila, senare gulaktig innan den bryter över horisonten och blir synlig. Stillheten bryts bara av måsarnas skri och stressade resenärer på väg till busshållplatsen och dagens jobb. En vacker dag med avslappnande massage på den fina anläggningen väntar, liksom en spännande timme med VM-tävlingar från Seefeldt. Men först några tankar kring tidens tecken.

I Kina har de senaste dagarna den amerikanske “Trumpne” presidenten hanterats av den kinesiska förhandlingskonsten. Borta är det tidigare så självklart deklarerade att “handelskrig är lätt att vinna”. Nu twittrar Trump om att tullarna som skulle införts, nu skall stoppas. En överenskommelse kommer att nås med kineserna. Så bekräftas också det faktum att det numera är Kina som är den globala stormakten på det ekonomiska området. Även den sturske besserwissern Donald Trump får krypa till korset.

Och i England plågas ledarskapet av en kris, större än något sedan krigsåren. Brexit får nu också de stora partierna att implodera, valda ledamöter i parlamentet går nu ut och bildar egna fraktioner. Sönderfallet är inget att glädja sig åt, det är i grunden tragiskt. Att nu Labour äntligen ser ut att agera för en ny folkomröstning kanske kan göra skillnad. Men politikens trovärdighet ställs på stora prov under tiden.

EU å sin sida har nu kommit till en punkt när man måste ta itu med det ungerska ledarskapet. Orban, landets motsvarighet till Putin i Ryssland, har avskaffat den fria pressen. Han styr med järnhand allt inom politik och rättsväsende, och följer till del det 30-tals mönster när det gäller rastänkandet, som hade renrasighet som motto. Naturligtvis är man måna om att få de bidrag, drygt 4 miljarder Euro/år som landet får, men delar inte de värdegrunder som är EU-s.

Vill EU bevara sin  trovärdighet måste det förhållande man har med Orban korrigeras. Tiden är mogen nu inför kommande EU-val. Att följa och respektera EU-stadgan måste bli ett krav för medlemskap, om Ungern inte vill leva upp till det, väljer man också att lämna EU.



2019.02.26

Jarl S

Inga kommentarer: