måndag, februari 04, 2019

Makt som missbruk


Februarimorgon, och dagarna ljusnar. Den gångna helgen har vi kunnat följa SM-tävlingarna i längdskidåkning från Sundsvall. Alltid lika spännande att få se nya stjärnor tändas på den idrottsliga himlen. Så också den här gången. Och inramningen med riktigt vinterväder var strålande på sitt sätt.

I söndagens Agenda i TV, fick vi se mediets reporter intervjua Kinas ambassadör, om det nu kan kallas intervju. Ambassadörens försvar för det kinesiska och godtyckliga tillämpandet av lagar borde i alla fall kommit alla till del. Vår tids nya stormakt, innehåller mycket av det Orwell skissade på i sina prisade böcker 1984 och Djurfarmen. Makten är i det landet överordnad allt, och den som inte förstår att acceptera det, tas brutalt bort ur samhällsgemenskapen. Någon respekt för mänskliga rättigheter existerar inte, om de kolliderar med det enväldiga partiets syn på saken. Det är dags att vi i de demokratiska länderna förstår att vi länge matat en hydra.

Och i vårt eget lilla fredliga land, har nu den nya regeringen tagit plats och börjat sitt värv. Det kan bli en gungig resa, motståndet mot den överenskommelse, och de eftergifter det socialdemokratiska ledarskapet accepterat är stort. Vänstern vässar sina argument mot sin gamla vän, och från de fackliga ledarskapen mullrar också motståndets röster. Och det i några år vilande rosornas krig ser ut att återuppstå, genom den nya tankesmedja som lanserats av missnöjda ideologer och getts namnet Reformisterna. 

Det finns all anledning att önska den gruppen lycka till. När maktinnehavet blir överordnat vallöften och partiprogram då mister valen sin mening. Det spel som vi sett undet drygt 4 månader och resulterade i nuvarande regering, är inget väljarna gick till val på i september. 

Att svälja den förtreten kan bli svårt för många, och skadar politikens trovärdighet i stort.
2019.02.04

Jarl S

Inga kommentarer: