fredag, februari 01, 2019

Den kinesiska draken


Februaris första dag möter med lätt snöfall. Landet i sin helhet är nu inbäddat, mer eller mindre av den vita varan. SM-tävlingar i vinteridrotter pågår i Sundsvall, och sceneriernafrån Södra berget där tävlingarna går är slående vackra. Också vintern har sina skönhetsvärden.

För en tid sedan avhöll Folk och Försvar årets möte i Sälen. En av de mest intressanta dragningarna var den om Kinas utveckling som vårt århundrades nya stormakt. Bland publiken som visades i TV fanns både kungahusets nuvarande och kommande regent, samt vårt lands militära ledning.

Det var en mycket intressant timme att i TV ta del av. Kinas expansion har skett i det tysta och med fokus på ekonomisk utveckling. Redan 2016 passerade Kina USA som den globalt ekonomiskt ledande nationen i världen. Det har skett som resultat av årtionden av målinriktat arbete, där medlem har varit många. Ett viktigt sådant har varit att få del av den teknologi som utvecklats och utvecklas i de traditionella västländerna. Det har också lyckats, genom att man lockat företag att lägga alltmer av sin produktion i Kina, och därmed också öppnat upp för mer eller mindre laglig teknologiöverföring.

Samtidigt har man säkrat stora framgångar i att “ hjälpa” olika länder, inte minst i Afrika och Asien, med utbyggnader av ex.vis infrastruktur. Länder som sedan fastnat i ett beroende både ekonomiskt och tekniskt. Också i de öppna ekonomierna i väst har man skördat stora framgångar. Sverige är ett sådant land. Redan äger kinesiska intressen Volvo Cars, landets näst största företag, och har stora ägarintressen i Volvo AB, landets största aktiebolag. Och den stora utvecklingssatsning som byggs upp på Lindholmens utvecklingscentrum, och beräknas bli världsledande på området fordonsutveckling, delägs också av kinesiska intressen.

Inget att oroas över tycker den aningslöse, en  märklig utveckling tycker de säkerhetspolitiska samfunden. Kina är ingen demokrati, det är ett land präglat av en stenhård diktatur, som inte tål några motsägelser. Det innebär också att landet tar sig rätten att i varje tillfälle man  så önskar, ifrågasätta omvärldens reaktioner, och fängsla vem man vill, när man så vill.

Det demonstreras just nu genom fängslandet av 2 personer från Kanada, som hålls som gisslan för ett bråk som egentligen handlar om det kinesiska företaget Huaweis agerande, och brott mot sanktionsregler.

Den kinesiska draken har långa armar, och numera når den oss alla. Vem har inte produkter made in China?

2019.02.01

Jarl S

Inga kommentarer: