fredag, februari 22, 2019

Solkraft


Härlig morgon denna i sen februari. Gryningsljuset har övertagit mörkrets plats under morgonpromenaden. Och luften är krispigt kylig efter nattens frost. Under dagen kommer en nära anhörig, han som är en av skaparna till begreppet “Kalix löjrom”, på besök med ett par livliga barnbarn. Det blir en lunch och samvaro att se fram emot. Men nu först något om ett att vår tids fenomen.

Oktober 2018 och det stora energibolaget kallar till möte i sin konferenslokal. Det skall handla om solceller som alternativ energikälla på fastigheters tak. Kallade är den här gången företrädare för olika bostadsrättsföreningar som köper El av det stora bolaget. Varför gör det stora bolaget propaganda för en lösning, som innebär att de mister inkomster är den givna frågan? Den besvaras bara delvis, man vill bidra till att bostadsrättsföreningarna blir del av det som kallas en hållbar utveckling, och dessutom ger dem bättre ekonomi på sikt. Det man väljer att inte säga, är att Svenska Kraftnät nu officiellt varnar för att den snabba stängningen av kärnkraft i vårt närområde, kopplat till den nätstruktur vi har, kan komma att leda till energibrister med avstängning av delar av kundsegmenten som följd. Och det blir en prioriteringsfråga där allmänhet nog inte har högsta prioritet.

De som kommit för att lyssna är de som är intresserade av frågan, eller kanske bara nyfikna. De som uteblir, de som saknar intresse av de argument som tas upp i det sammanhanget. Konferenslokalen är full och frågorna många. Efter mötet bjuds på middag i företagets stora matsal, där diskussionerna är livliga runt borden.

Den 31 januari 2019 hålls ännu ett seminarium på samma tema och med samma målgrupp. Också då fullsatt och väl argumenterat. Också då besökt av de som ser värde i informationen, negligerat av de som inte vill ta del av redan cementerade egna uppfattningar.

Och på bästa sändningstid visar nu staten via sin myndighet MSB (Myndigheten för      samhällsberedskap) en TV-serie vars budskap är, hur klarar vi oss utan elektrisk ström? Filmens budskap är att bidra till medvetenhet om det faktum, att den elektriska energi vi tagit för given i generationer, nu hotas av brister både i kapacitet och säkerhet.

Oväder lyfts ofta upp som ett hot, men har normalt en begränsad omfattning, De verkliga problemen handlar istället om den omställning som nedsläckningen av kärnkraften innebär, och de säkerhetshot, Cyberhot som nu experter och säkerhetstjänster är eniga om finns och ökar.

I ljuset av det skall den påverkan ses som innebär att staten skjuter till stora pengar i bidrag för att stödja solkraften. Och beredskaps filmen är ett tydligt politiskt budskap till medborgarna. Ta för all del inte för givet att den försörjningstrygghet som ni varit vana vid kommer att bestå.

2019.02.22

Jarl S


Inga kommentarer: