måndag, februari 18, 2019

Ockupationens År


Ljumma vindar denna februarimorgon. En stilla doft av vår kan det tyckas även om almanackan säger något annat.

Vår gäst dessa dagar har lång och stor erfarenhet av arbete i det stora  landet i öster, Kina. Världens nya stormakt, landet som med ekonomiska och politiska medel kräver allt större utrymme för sina synsätt. Diktaturens pris är den enskildes underkastelse. I Kina är medlemskapet i partiet, det enda och stora, en förutsättning för att få högre utbildning liksom arbete i mer kvalificerade positioner. Så byggs det nät som skapar ofrihet, hot och i förlängningen krig.

De tankegångarna speglas väl i den lättlästa och viktiga bok “Näktergalen” som skrivits av författaren Kristin Hannah. Boken beskriver utvecklingen Frankrike unde de tyska ockupationen åren 1940-44 ur den lilla enskilda människans perspektiv. Hur nazisterna efter Frankrikes underkastelse byggde upp sin kontroll över landet. Först med propaganda och en charmoffensiv, man ville ju vinna det franska folkets tillit. Men parallellt med det hot om dödsstraff för minsta förseelse, rättslöshet i maktens tjänst.

Boken ger oss en utmärkt bild över hur tyskarna tog kontroll över livsmedelsförsörjningen, de tyska soldaterna skulle födas först, det som blev över fick en hungrande fransk befolkning köa till.

Inrikes resor fick inte göras utan speciella tillstånd, legitimation måste alltid bäras och kunna visas upp vid återkommande kontroller. Innehav av radio, skjutvapen eller sprängmedel var förbjudet och kunde innebära dödsstraff. Plundring och övertagande av offentliga och enskilda hus och byggnader var del av ockupationsmaktens privilegium.

Franska medborgare med judisk börd, kommunister, homosexuella,  frimurare eller Jehovas Vittnen,fråntogs rätten till arbete och egendom.

Sakta men säkert byggdes en motståndsrörelse uppbackad av De Gaulles radiosändningar från London. De som verkade där gjorde det med livet som insats, och följande kungörelse fanns uppslagen som en varning och realitet:

I fortsättningen kommer alla fransmän som grips för ett brott eller en överträdelse att betraktas som  gisslan. När en fientlig handling mot Tyskland inträffar i Frankrike, kommer gisslan att skjutas.

Gisslantagande har nu blivit ett medel tillämpat också i Kina, just nu är Kanada drabbat, men det kan drabba var och en som i landet framför synpunkter som anses opassande. För inte länge sedan handlade det om en svenska man, som arbetade med att informera om de regelverk som gäller för mänskliga rättigheter enligt internationella konventioner.

Boken kan verkligen rekommenderas i vår tid av ökande spänningar mellan länder och i olika länder. Krig och fred är varandras motsatser och pendeln svänger över tid. Var den befinner sig nu och vart den är på väg är väl värt att begrunda. Under tiden kan man läsa sig till erfarenheter viktiga att ha med sig.

2019.02.18

Jarl S

Inga kommentarer: