lördag, juli 07, 2018

Högsommartid


Högsommarvärme och juli månad. Sommaren när den är som bäst. Skärgårdens bad och fina vikar är lockande mål för många, ett sätt att söka svalka. Kulturen lockar med sina utställningar och evenemang, träbåtsfestivalen i Skärhamn är ett sådant som lockar många tusen åskådare årligen. Dagens fina väder kommer säkert att få många att köra ut på Tjörn denna fina helg, för att beskåda båtarna och umgås med andra.


Och i Almedalen avslutas i helgen den årliga politiska manifestationen, också den gynnad av fint väder och rekordpublik detta valår. Partiledarna har haft sina dagar, svetsaren från Hägglunds i Övik, numera statsministern Stefan Löfven har fått en del kritik i den här bloggen. Dags då att den här gången visa uppskattning och respekt för det tal han höll i torsdags (5/7). Det var ett känsloladdat tal, men också ett statsmannamässigt tal. Får han stöd i riksdagen för den inriktning av politiken han flaggar för, då finns det mycket gott hopp om en förändring där trygghet och välfärd åter blir honnörsord och politiska mål.

Utmaningarna är stora, och kräver långt mer än duktiga talskrivare. Löfvens tal och inriktning kan mycket väl lyfta partiet upp mot 30%-strecket, men hur kommer den majoritet se ut som skall regera efter höstens val?

Missnöjespartiet SD gör så gott man kan för att tvätta bort den stämpel man fått om att bara vara ett främlingsfientligt parti, något som de övriga partierna hela tiden vräker över SD. Alliansens partier är splittrade i synen på SD, ett parti som ser ut att bli vågmästare efter höstens val. Den splittringen kan mycket väl resultera i att alliansen spricker när det blir dags att bilda regering efter höstens val. Kanske vore det mer av en möjlighet än ett hot detta speciella valår.

Och i landets andra stad är det kommunala valet en kraftmätning mellan de etablerade partierna och västlänken, och den majoritet som inte vill ha västlänken med dess enormt stora påverkan på staden under de kommande 10 åren, och de som som vill lösa staden kommunikationsproblem på andra sätt. Den kraftmätningen kan mycket väl ge ett helt nytt politiskt landskap i Göteborg till hösten. 

Valår och demokratins egen högtidsstund är bara 2 månader bort.



2018.07.07



Jarl S