söndag, juli 29, 2018

Klimat i förändring


April månad detta år var den kallaste aprilmånaden i mannaminne. I början av maj kom omsvängningen. Sedan dess fortsätter solen och värmen att dominera vår del av jorden. Tropisk värme noteras nu även norr om polcirkeln, och avsmältningen av isen i Arktis påskyndar den klimatförändring som vi är del av denna sommar 2018. För några är det en  nyhet på gott och ont, för andra en logisk följd av tidigare kända fakta.

Redan för 30 år sedan, förutsåg vetenskapens skarpaste hjärnor, vart utvecklingen var på väg, se följande länk från 1988. #tbt #climatechange #takeactionNOW. Där förutsåg man den utveckling vi nu är del av. En utveckling med allt mer av extremväder avseende både temperaturer, vind och regn.

Ändå har vi ett ledarskap i USA nu, som vägrar att ta till sig de signaler forskning och verklighet nu så uppenbart bjuder på. Också USA får ju ta del av omfattande bränder, just nu när detta skrivs är delar av Yellowstone nationalpark (Yosemite), avstängt av de skälen. Bränderna i Kalifornien är återkommande, och från vitt skilda länder från Australien i syd till Kanada, Skandinavien och Sibirien i norr upplever man de problem växthusgaserna skapar.

I den länkade redovisningen varnar forskarna för att alltmer av jordens yta kommer att bli obeboelig av olika skäl. Den folkvandring som det kommer att skapa, blir nog ingen lätt fråga att lösa.

Klimatfrågorna borde vara högsta prioritet när det gäller internationellt samarbete. I de ligger konsten att skapa energi och tillväxt utan nedsmutsning. Lösningarna finns men blockeras ofta av beslutsfattare med populismen som ledstjärna i sin tro på egen framgång. Ett exempel tydligare än något annat är den galna satsning på vindkraft som gjorts i många länder, men nu visat sig vara en enorm felsatsning. Allt fler inser nu att man i det avseendet valt ett blindspår som leder till massiv miljöskada, utan att leverera det man trott sig få ut av satsningen.

Det problemet berör också vårt land i hög grad, de små partierna C och Mp har under de senaste 12 åren blockerat utvecklingen av ny kärnkraft, den enda nu tillgängliga kraftkälla som inte avger växthusgaser. De har drivit frågan om utbyggnad av vindkraften, och har därmed ett huvudansvar för den enorma skövling av skogslandskapen som skett, och sker med hjälp av stora subventioner på olika sätt.





2018.07.29

Jarl