torsdag, juli 12, 2018

Elefanten i rummet

Den osannolikt soliga och torra sommaren fortsätter i landet i norr. Badstränderna översvämmas av folk som söker svalka och sol. Båtlivet frodas som aldrig förr, och reseföretagens “sista minuten resor” ökar i takt med att de får allt svårare att fylla sina destinationer när folk hellre njuter av värmen på hemmamark.


En harmlöst kravlös tid kan tyckas, men samtidigt rör sig elefanten i rummet , Donald Trump i den globala ekonomins och fredens glashus, som vill han inget annat än förgöra den idyllen. När han häromdagen (11.7) landade i Bryssel, var det för att uppmana NATO-länderna att fördubbla sina kostnader för det militära, och samtidigt fördöma att Tyskland valt samarbete på energiområdet med Ryssland, som del av fredlig samverkan och handel. Attityden den nuvarande presidenten i USA visar upp, har ingen liknelse med något, någon annan president i USA presterat. Upprustning och militarisering är sannerligen ingen garant för fred  och säkerhet, men väl kända tecken på dess motsats.

När detta skrivs har besöket i England inte ägt rum, men det kommer att mötas av omfattande protester. Ett England som politiskt slits hårt bundet av trycket från Brexit-processen. En förändring som drevs fram av ett missnöjesparti, UKIP som efter folkomröstningen istället för att ta ansvar för dess resultat, valde att dra sig tillbaka. Missnöjets profeterna har hög röst, men skyr det ansvar som följer av förändringen. Den insikten borde nog svenska väljare också besinna inför höstens val.

När så Elefanten i rummet i helgen skall möta Rysslands president Putin, så skall det ske utanför normala politiska protokoll, mötet skall vara personligt trots de implikationer det troligen kommer att ha på viktiga internationella frågor framgent.


Efter mötet i Singapore med Nordkoreas ledarskap, menade den Trumpska administrationen att mötet varit framgångsrikt och bra. Det Nordkoreanska ledarskapet fortsatte omedelbart till Peking för att rapportera av samtalen. Senare har från den sidan USA-s agerande liknats vid en gangster attityd, mycket hårda ord i internationell diplomati.

Världen stå inför stora prövningar, om inte galenskaperna från elefanten i rummet och hans  “gäng av rådgivare” kan stoppas.



2018.07.12



Jarl S