torsdag, juli 26, 2018

När 1984 blir 2018


George Orwells roman 1984, publicerad 1949, beskriver ett samhälle där alla sanningar blivit alternativa, och där makten att råda över språk och tillämpning, helt övertagits av ledaren, kallad storebror. Romanen är liksom “Djurfarmen” av samme författare, klassiska verk lästa av de flesta med ett litterärt och samhällsinriktat intresse.

I vår tid har den demokrati som av många setts som en ledstjärna i världen, fått ett ledarskap som är starkt ifrågasatt, av just de skälen att man inte respekterar det som allmänt kallas vetenskap och beprövad erfarenhet. Den i politisk mening egentligen helt oskolade ledaren, Donald Trump driver en kampanj där den egna uppfattningen är det ledande och överordnat andra synsätt.

När nu BBC-s ledande reporter på amerikansk politik Jon Sobel, den 25.7 menar att romanens dystopiska budskap om diktaturens väsen, sakta men tydligt sprids i det amerikanska samhället av dess ledarskap, är det anmärkningsvärt. Efter den i pressen hårt kritiserade resa Donald Trump gjorde till Europa föregående vecka, har han hållit ett tal i Kansas riktat till sina “väljare” med en sammanfattning som ordagrant var följande:

Just remember, what you are seeing, and what you are reading,is not what is happening”.

Ett uttalande som klippt och skuret ur boken 1984.

BBC-s reporter bygger sin tes på långt mer än ett enstaka uttalande. Han listar en rad händelser där Trump medvetet ljugit och förvanskat kontrollerbara fakta. Alltsedan Donald Trump tillträdde ämbetet som president, har han drivit en egen linje, oavsett vilka konsekvenser de fått på politik och enskilda. De som inte följt hans linje har bytts ut, eller som i fallet med ett antal nyhetsmedier, bojkottats.

När det passat har han helt bytt ståndpunkt, och på det sättet blivit oberäknelig, en person vars åsikter och ståndpunkter kan ändras när det passar honom.

Slående är också att intresset för Nordkorea helt tycks ha slocknat, Trump har fått klart för sig att den lilla munsbiten militärt, skyddas av sina vänner Ryssland och Kina.

Så för att tillfredsställa sitt aggressiva ego, har nu Iran utsetts som den nye store fienden? Konfliktsökaren Trumps nya “offer” låter sig nog inte tämjas av direktiv och tweets från Vita Huset.



2018.07.26

Jarl S