söndag, juli 22, 2018

Sommarsverige 2018



Årets sommar har så här långt varit extrem på ett oväntat sätt. Den vanliga sommaren med återkommande lågtrycksbanor över landet med åtföljande regn, har i stort sett uteblivit. Istället har värmen alltsedan början av maj, blivit till hetta och torka. Och efter ca en månad med den dosen, kom också skogsbränderna igång.


Under årtionden har brandvärnet i landets kommuner anpassats till nivån tillfälliga bränder i bostadsområden. Allt i  besparingarnas tecken, man vill inte betala för en beredskap som så sällan behövs.

Brandhärdar 21.7 2018
Någon kapacitet för storskaliga bränder i skog och mark finns inte på lokal nivå. Och om någon egentlig resurs för den typen av bränder finns på nationell nivå, så är den av allt att döma helt otillräcklig. Under de senaste veckorna har den dagliga rapporteringen handlat om 40-80 skogsbränder i landet, mer eller mindre omfattande.

När byar och bostadsområden måste utrymmas och överges för att säkra liv där branden drar fram, då väcks slutligen också politiskt ansvariga till liv och visar upp sig. Inte så att de trollar fram ytterligare resurser, snarare då för att bekräfta bilden av att bränderna inte kan släckas på annat sätt än genom att regnet kommer så snart som möjligt.

Så har då miljö- och klimatfrågorna hamnat på den politiska dagordningen mitt i den svenska semesterperioden detta valår. Och hjälpen från olika EU-länder, blir till ett tydligt tecken på den solidaritet som är en av grunderna i EU-tanken

.Extrema väderförändringar brukar vetenskapen tala om, som resultatet av mänsklig påverkan på klimatet. Naturliga variationer hävdar klimatskeptikerna, möjligen en kombination av båda synsätten. Och frågan är inte enbart nationell, den är global. Denna sommar har ex.vis ö-nationen Japan drabbats av stora översvämningar på grund av skyfall i delar av landet, och extrem hetta i andra delar av landet.

Boten antas vara att få ett stopp på utsläppen av växthusgaser, eller med andra ord nedsmutsningen i  hav och mark, liksom i luften. Frågan har manglats i ett flertal FN-ledda globala möten, senast i Paris, och som resultat också med någon form av konsensus när det gäller åtgärder.

Den viktigaste av alla de åtgärder man i så fall borde inse är nödvändig, är att bygga modern kärnkraft som energikälla istället för den fossilt drivna eller den otillförlitliga vindkraften som nu slukar ofantliga belopp, utan att ge den tillförlitlighet som ett modernt energisystem kräver.



2018.07.22

Jarl S