söndag, juli 01, 2018

Upptakt Almedalen


Julis första dag valåret 2018. Solen skiner och havet lockar till bad. Sommaren är så bra den bara kan bli denna hittills så strålande fina sommar. Och upptakten till det politiska spektaklet i Almedalen har börjat, i programpunkter är det större än någon gång tidigare, och man räknar också med rekordpublik, ca 45000 deltagare/besökare.

Och de politiska utspelen har redan börjat. För alliansens del med ett rejält magplask. Man är tydligen djupt oeniga i hur man vill ställa sig i relationerna till det tidigare “dödskallemärkta” SD. Ena dagen vill man normalisera relationerna, göra dem del av det normala politiska livet, andra dagen bråkar öppet om synen på partiet. Och frågan om alliansen överhuvudtaget överlever den här valrörelsen förefaller uppenbar.

Almedalen år 1.
I detta ligger också ödet för de 3 partier som riskerar att få lämna riksdagen, L, KD och Mp. Ett levande demokratiskt system borde kunna acceptera den dynamik som ligger i valrörelserna, men så är det inte. När det kommer till kärnan i politiken, så blir förändring gärna till ett hot, istället för nya möjligheter. Onekligen en paradox i ett demokratiskt tänkande.

Nu visar också opinionsmätningar att en stor del av tidigare M - och S - väljare överväger att stödrösta på något av de partier som hotas av 4%- spärren till riksdagen. Det skulle i sin förlängning kunna innebära att mångfalden av partier består, men att SD blir landets största parti efter höstens val, genom de väljartapp som M och S då drabbas av.

När Almedalen nu drar igång med sin politikervecka, kommer vi kanske få svar på några frågor. Kanske väcks ännu fler frågor, och med sannolikhet kommer frågan om hur man bildar regering efter höstens val bli en alltmer växande och vital fråga.

SD som det ser ut idag är inget regeringsparti, det bärs upp av missnöjets väljare. Det har ingen möjlighet att bilda regering men stora möjligheter att genom sitt taktikröstande i riksdagen göra varje ny regering mycket sårbar. Dags nu att skippa prestigen, slopa blockpolitiken i sin nuvarande form och söka mer bärande samarbeten.



2018.07.01

Jarl