lördag, november 04, 2017

Cyber-kriget






Novemberdag. Molnhöjden är låg och luften fuktmättad. Begreppet driver dagg, faller regn kan tillämpas. Det är som det skall vara vissa av höstens dagar. Tid för vila, tid för möten på ett annat, mer stillsamt sätt. Lunch med goda vänner, timmar av samspråk.



Och i det stora landet i väster, det som brukat ses som demokratins fanbärare. Där skakas de begreppen i sina grundvalar. Den massiva ryska påverkan på det amerikanska valet som nu avslöjas, hade som mål att splittra den amerikanska nationen och lyfta fram Donald Trump i valet. Man har lyckats i båda de avseendena.




Demokratin är med sin öppenhet sårbar. Den vetskapen är inte ny, den har sina paralleller från det hitler-tyska rikets framväxt på 1930-talet. Det som är nytt är de medel man nu förfogar över. Genom den cyberteknik som de allra flesta i länder som USA är uppkopplade på, når de budskap som pumpas ut enorma populationer på mycket kort tid. Avslöjandena av den massiva annonsering som skett av ryska statsstödda organisationer under den amerikanska valrörelsen visar tydligt på dess mål. Det öppna samhället är per definition också öppet för propaganda via sociala medier. Det borde inte vara ett stort problem, så länge man vet vem som är avsändare, och kan möta argument och åtgärder därefter.



Det som ryssarna gjorde i valet av president i USA är ett utslag av det som nu blir allt tydligare, nämligen cyberkriget. Ett rymdkrig med orden som vapen, och med målet att splittra och söndra. Inte sedan Vietnamkrigets 70-tal har USA varit så splittrat som nu, rapporteras det i media. Stad mot land, ras mot ras, religion mot religion, så strävar den som vill härska genom att söndra. I ett storpolitiskt perspektiv Putin mot demokratin. I ett nationellt perspektiv ett alltmer sönderfallande USA.



Var allt detta landar får vi se. Konstitutionen och samhällets institutioner är starka i USA. Nu reser sig alltfler upp till försvar för traditionella amerikanska värderingar. De tidigare presidenterna är i det sammanhanget mycket viktiga. Den enighet de visat genom att ställa upp tillsammans i markeringar mot den nuvarande politiska utvecklingen, är hoppingivande.



Novemberdag i allhelgonatid. Dags för en dag med umgänge med nära och kära, alltför långt borta för att hedra hädangångna på deras viloplatser. Där får tanken vara den bärande länken.



2017.11.04

Jarl