fredag, november 17, 2017

När världen kom till byn





Det var sen augusti när samtalet kom. Det var SÄPO som ville ha ett möte om ett kommande evenemang. Den stora världens ledare i form av EU-s statschefer skulle komma på besök, ett toppmöte kallades det. Platsen för mötet, vår grannfastighet med namnet Eriksbergshallen. Nu handlade det om säkerheten för de många celebriteter som skulle samlas där under några timmar den 17 november.



Det blev ett lyckat möte mellan SÄPO/Polis och bostadsrättsägarna i början av oktober. SÄPO och ordningspolisens representant redogjorde för arrangemanget, och de begränsningar boende i vårt hus skulle underkastas. Besöksförbud och legitimering vid in-och utgång under 3 dygn kunde väl de flesta acceptera. Stor sak i sig när världen kommer till byn. Och alla vill vi ju fred och frihet.

 
Rigorös säkerhet under EU-toppmötet i Eriksbergshallen både iland o till sjöss

Rädslan för “störningar” var från ordningsmaktens sida stor, och till mötet drogs den största polisstyrka samman som svensk polis samlat i modern tid. Ca 6000 poliser från olika delar av landet, för att säkra de 25 statschefernas, och de ca 500 delegaternas säkerhet. 380 journalister i tillägg bör påpekas.

Den stora dagen har precis avslutats när detta skrivs. De omfattande kravallstaketen har gjort sitt. De många poliserna är på väg hem till sina stationeringsorter, och de är dags att summera antalet incidenter. Inga gripanden har noterats, två demonstrationer, vardera med 7 personer noterade.



Visst kan det vara viktigt att världen får komma till byn ibland, möta dess verklighet. Och visst kan det ha effekt att skjuta mygg med kanoner. Så kanske det uppblåsta mötet i all snällhet kan sammanfattas.



2017.11.17

Jarl