söndag, november 12, 2017

Novembermorgon





Härlig morgon denna novembermorgon. Luften är krispigt kall efter nattens frost, och brädorna på kajpromenaden är frostvita. Läge för försiktighet, halkan kan vara förrädisk. På den molnfria himlens lyser månens skära gul och fin. Det är brytningstid mellan natt och dag.

 
Gryningsljus över staden, stilla morgon, fars dag.

Om några dagar skall EU-s ledarskap ha toppmöte i Eriksbergshallen, inte mycket mer än 100-talet meter från vårt stora fina hus. Vi befinner oss innanför det staket som kommer att omgärda mötet. Polisen kommer att vara ständigt närvarande under 3 dygn, innan allt återgår till det gamla vanliga. Vi kommer att få legitimera oss ständigt vid in- och utgång. Nog är det lite spännande att på det sättet få en fläkt av den stora världen på sin egen “förstutrapp”. Låt vara att säkerhets arrangemangen blir så stora att vi knappast kommer att se någon av de prominenta gästerna.



När de återvänder har de förutom att få se en del av sitt europeiska rike, förhoppningsvis beslutat om åtgärder för arbetsmarknadspolitik och sysselsättning, frågor som enligt uppgift är mötets uppgift.



Och ute i den stora världen åker USA-s president Donald Trump omkring och bevisar sin okunskap i de politiska spelet. Det Kina som han i valrörelsen framställde som ett stort hot, kryper han nu för. Det Nordkorea han skulle bomba sönder och samman, omfamnar han nu som en vän, och det Ryssland som av USA-s hela underrättelse expertis bevisats ha grovt manipulerat det amerikanska valet, det anser han nu inte trovärdigt eftersom anstiftaren till den manipulationen, Vladimir Putin sagt att någon rysk inblandning aldrig fanns.



Att den satiriska pressen och media i USA, raljerar över sin “galne” president betyder föga så länge som han skyddas av de som egentligen har makten, det republikanska partiet. Där gräver an nu sin egen, och kanske också den amerikanska demokratins grav allt djupare för var dag. Trump-lägret tillåts tillsätta ledande befattningar i viktiga institutioner med personer vilkas viktigaste egenskap är lojaliteten till Trump, inte till konstitutionen. Så undergrävs demokratin dag för dag, och följderna av de är svåra att överblicka.



En opposition värd namnet borde för länge sedan stoppat den här utvecklingen. Den blir inte lättare att stoppa ju mer galenskaperna byggs ut och förankras.



2017.11.12

Jarl S