onsdag, november 22, 2017

#Metoo





Snön vräker ner över landets västra kust när detta skrivs den tidigt den 22 novemberdagen. Det är riktigt skönt att sträva mot vind och snöyra under morgonpromenaden. Norrlandskänslan sedan många år kommer så sakta tillbaka, och var är skidorna?



Men nu till en annan för tillfället glödande stor fråga. En fråga som kunde börja med den grundläggande tesen att “Land skall med lag byggas”. Utan lag ingen rättssäkerhet, och utan rättssäkerhet frodas laglösheten. Demokratin blir en chimär, ett bländverk utan innehåll. De begreppen kan möjligen få utgöra en vinjett till den slasktratt av bekännelser som nu sprids över landet under diverse Hashtags.




Det började som #meetoo i USA, och har fått en oanad spridning i många länder, ett av dem vårt land. Här sprids nu bekännelser om övergrepp som människor, i huvudsak kvinnor får utstå på ett sätt som saknar motstycke. Inget ont i att problem lyfts upp och dryftas, men var finns lagen och dess tillämpning. Få länder har arbetat mer med diskrimineringsfrågor och jämställdhet än man gjort i vårt land?



Lagstiftning är en sak, tillämpning en annan. I ett system där delar av lagstiftningen i realiteten inte tillämpas, brott på området avskrivs i den mån de överhuvudtaget beaktas. I ett sådant riskerar laglösheten att växa. Personer i beroendeställning att misshandlas och utsättas för härskartekniker, fysiskt och mentalt. Just det som #metoo och dess efterföljd på olika områden nu vittnar om.



Där de rättsvårdande myndigheterna inte fungerar, där växer alternativa domstolar fram. Vi ser det på det kriminella området, där begreppet “öga för öga, tand för tand” manifesteras i mängder av mord på olika kriminellt belastade personer. Och vi riskerar att också få en form av alternativa domstolar i form av media och folkopinionen, vilka tar sig an övergreppen på sitt sätt.



De borde vara en självklarhet att uppförandekoderna i samhället respekteras oberoende av position och yrke. När så inte sker skall övergreppen beivras, anmälas och tas upp i de fora där de hör hemma och skall lösas. På arbetsplatsen, i arbetsgruppen, med facklig hjälp  eller om det inte lyckas med stöd av de rättsvårdande myndigheterna.



2017.11.22

Jarl