söndag, november 06, 2016

Politisk teater


Politisk teater

Tre dygn kvar till valet av president i USA. Trump eller Clinton, det står och väger. FBI har engagerat sig på sida Trump. Man söker efter något som kan få vågen att tippa över till Trumplägret favör. Så sjösätts ide´n att fejka ett attentat mot Trump. Någon får i uppdrag att ropa ”gun”, pistol på svenska. Någon annan att vara klädd och uppföra sig på ett misstänkt sätt.

Teaterföreställningen sätts igång. Utposterad säkerhetspersonal hoppar upp som skydd för Trump, samtidigt som andra griper ”den skyldige”. Han tas om hand, låses in några timmar. Något vapen existerar inte, man suger på nyheten tillräckligt länge för att den skall få maximal spridning.

Attentat mot Trump eller väl regisserad politisk teater. Den skyldige visar sig är obeväpnad, något vapen hittas inte. Men under några viktiga timmar stjäl nyheten mängder av medialt utrymme. Trump får ikläda sig rollen av offer, busen blir offer och antas vinna röster på spektaklet.

Så kan man också stjäla ett val i världens viktigaste demokrati. Om man nu kan kalla det en demokrati, med dess begränsningar av rösträtten. Dess stora möjligheter att utestänga oönskade personer från registrering som väljare, Och i 6 miljoner fall, om personen varit straffad. Fråntagen rösträtten på livstid.

Synd att val skall avgöras på det sättet. Nationalismen i amerikansk tappning, är i sin nu framträdande roll, ingen bagatell. Den förebådar helt nya förutsättningar för det öppna samhället, dess synsätt och traditioner.

2016.11.06
Jarl S