söndag, november 27, 2016

Advent 2016



Novembermörkret är så svart det bara kan bli när vi kör vägarna ut mot havet. Det är ett par mils körning från staden till det yttersta öarna i landets andra stad. Men kommunikationerna är föredömliga. Mycket beröm bör ges till de beslutsfattare som genom tiderna satsat på att göra öarna till starka självständiga samhällen. Lika väl integrerade i staden som andra stadsdelar.
Färjan ut till ön är full med bilar, flertalet hemvändande efter dagens jobb eller shopping. Vi svänger runt en av många rondeller, och närmar oss målet för kvällen, tullhuset på Hönö. När vi kommer in mot hamnen, lyser advent mot oss överallt. Ett överdåd av ljusslingor på hus, på sjöbodar och staket. Här vill man verkligen lysa upp samhället, hälsa advent och julen välkommen.

Vid Tullhuset väntar redan de första kvällsgästerna. Portarna öppnas kl. 1900, och vi får komma in i värmen efter några minuter i snålblåsten, bara några meter från havet. Snabbt börjar borden fyllas av glada och förväntansfulla matgäster, det är dags för Tullhusets numera omskrivna och omhuldade julbord, allt i havets tecken.

Tullhuset var vad namnet anger en gång i tiden. Då skulle hemvändande fiskare och sjöfolk kollas så att man inte hade tullpliktiga varor med efter sina sjöresor. Säkert fanns det ett behov av den kollen, banden mellan kustens folk och de på anda sidan, i andra länder har alltid av tradition varit starka. I vår utvecklade tid, föll så småningom behovet av den kontrollen bort, eller kostade mer än det smakade. Tullhuset fick istället bli en numera renomerad restaurang precis på kanten av havet.

Här är nu dukat till fest med ett julbord som innehåller mängder av goda smaker från havet.Hummersoppan är en mangnifik inledning. Sillarnas mångfald en gåva för smaklökarna.Lax, makrill, hälleflundra och torsk i olika varianter, blandas med pajer och grönt. Skaldjuren i form av räkor, “jungfruhommer” och krabbklor får bli en värdig avslutning på maten innan efterrätterna avsmakas. Ostar av olika sort, ris a la Malta, och mycket annat blandat med sötsaker som knäck och praliner av olika slag.

Det är mätta och nöjda besökare som lämnar restaurangen efter ett par timmars ätande och avkoppling. Tillbakaresan går smidigt, vi är få bilar på färjan nu, på väg in mot stan. Ännu en upplevelse rikare, och en påminnelse om tider som flytt, och anpassning.

Tullhuset som blev gourmetrestaurang, kanske på sitt sätt en påminnelse om alltings föränderlighet.
2016.11.27
Jarl