Novembermörkret är så svart det bara
kan bli när vi kör vägarna ut mot havet. Det är ett par mils
körning från staden till det yttersta öarna i landets andra stad.
Men kommunikationerna är föredömliga. Mycket beröm bör ges till
de beslutsfattare som genom tiderna satsat på att göra öarna till
starka självständiga samhällen. Lika väl integrerade i staden som
andra stadsdelar.
Färjan ut till ön är full med bilar,
flertalet hemvändande efter dagens jobb eller shopping. Vi svänger
runt en av många rondeller, och närmar oss målet för kvällen,
tullhuset på Hönö. När vi kommer in mot hamnen, lyser advent mot
oss överallt. Ett överdåd av ljusslingor på hus, på sjöbodar
och staket. Här vill man verkligen lysa upp samhället, hälsa
advent och julen välkommen.
Vid Tullhuset väntar redan de första
kvällsgästerna. Portarna öppnas kl. 1900, och vi får komma in i
värmen efter några minuter i snålblåsten, bara några meter från
havet. Snabbt börjar borden fyllas av glada och förväntansfulla
matgäster, det är dags för Tullhusets numera omskrivna och
omhuldade julbord, allt i havets tecken.
Tullhuset var vad namnet anger en gång
i tiden. Då skulle hemvändande fiskare och sjöfolk kollas så att
man inte hade tullpliktiga varor med efter sina sjöresor. Säkert
fanns det ett behov av den kollen, banden mellan kustens folk och de
på anda sidan, i andra länder har alltid av tradition varit starka.
I vår utvecklade tid, föll så småningom behovet av den kontrollen
bort, eller kostade mer än det smakade. Tullhuset fick istället bli
en numera renomerad restaurang precis på kanten av havet.
Här är nu dukat till fest med ett
julbord som innehåller mängder av goda smaker från
havet.Hummersoppan är en mangnifik inledning. Sillarnas mångfald en
gåva för smaklökarna.Lax, makrill, hälleflundra och torsk i olika
varianter, blandas med pajer och grönt. Skaldjuren i form av räkor,
“jungfruhommer” och krabbklor får bli en värdig avslutning på
maten innan efterrätterna avsmakas. Ostar av olika sort, ris a la
Malta, och mycket annat blandat med sötsaker som knäck och praliner
av olika slag.
Det är mätta och nöjda besökare som
lämnar restaurangen efter ett par timmars ätande och avkoppling.
Tillbakaresan går smidigt, vi är få bilar på färjan nu, på väg
in mot stan. Ännu en upplevelse rikare, och en påminnelse om tider
som flytt, och anpassning.
Tullhuset som blev gourmetrestaurang,
kanske på sitt sätt en påminnelse om alltings föränderlighet.
2016.11.27
Jarl