onsdag, november 23, 2016

Anpassningens tid




När sluträkningen av rösterna i det amerikanska presidentvalet sluträknats, kommer siffrorna visa att Hillary Clinton vann valet med 1,5-2 % marginal. Men också att Trump blir USA-s nye president, givet hur elektorsrösterna utfaller. Aldrig har någon tidigare blivit USA-s president, med så svagt rösttstöd som nu blir fallet.

Och tillnyktringen tid är också här, eller skall vi hellre tala om anpassningens tid. En anpassning till den politiska verklighet som väntar. En anpassning där det republikanska partiet kommer att ställa sina krav, för att Trump överhuvudtaget kommer att kunna fungera. Och pragmatikern Donald Trump vet vad det innebär.

Inget tal om skrotning av Obamacare. Ingen ny mur mot Mexiko, betald av Mexiko. Och inget ultimat krav på att ställa Hillary Clinton inför ståndrätt längre. Och kravet på att starta ett ”religionskrig” mot de med annan religion än den kristna, har tystnat. Så kan listan fortsätta att betas av när demagogen förvandlas till byråkrat. Ämbetet som en ledande statsman passar sällsynt illa för en vrålande despot.

Men tanken på att ett mer isolerat USA skall bli starkare lever kvar. Frihandeln skall ersättas av nya tullar och handelshinder. Det kommer att påverka flödet av varor och tjänster. För USA kommer det bli en dyr läxa att betala, när importerade varor, vilka man inte har i eget regi, blir 10-tals % dyrare i handeln. Den förlusten kommer att drabba de fattigaste hårdast.

Visst kan man ha synpunkter på den utveckling som gjort att de traditionella industriländerna lämnar över alltmer av produktionen till låglöneländer i Asien och på andra ställen. Men den tärningen är kastad, och kan inte utan smärtsam påverkan tas tillbaka.

För oss som tror att globaliseringen har en både kommersiell, och säkerhetsmässigt positiv påverkan, väntar nu en ny tid. Den skall bli intressant att följa.

2016.11.23
Jarl