onsdag, november 09, 2016

Ridå USA



Så är då valvakan vid USA-s presidentval avklarad. I den här bloggen skrev undertecknad för någon vecka sedan, att Hillary Clinton skulle behöva massivt stöd, för att klara av demagogen och hatpredikanten Donald Trump.
Hon har fått det stödet, både från den nuvarande presidentfamiljen, och från en stor del av kultureliten i USA. Men det räckte inte. Hon förlorade ändå. Demagogen malde ber henne genom att i varje möte ifrågasätta hennes trovärdighet. Han fick ett avgörande stöd i det av FBI-Chefen, som en vecka innan genom sitt agerande understödde Trump på ett avgörande sätt.

I sitt tacktal efter valvinsten hyllar Trump de 100 generaler och amiraler som stött honom. Det militärindustriella komplexet, med all sin subversiva kraft, har säkert spelat stor roll i valrörelsen. Men också de, spruckna amerikanska drömmen.

Nu havererar det kanadensiska immigationsssystemets datorer pga alla ansökningar om medlemskap från USA. Rädslan för vad som skall hända i ett USA som leds av helt oprövade och dunkla krafter är stor. Berättigad eller inte får framtiden utvisa.

Nog om det, spekulationerna kommer att fortsätta. Om Trump vill upprätthålla någon form av trovärdighet, så agerar han för att fängsla Hillary Clinton. Det kommer han troligen inte att göra. För demagogen är lögnen vapen, och retoriken alltid anpassningsbar.

Dags för lite solsken och frisk luft, efter en kvävande natt och morgon.

2016.11.09
Jarl