söndag, november 13, 2016

Cynismens politik



Presidentvalet i USA är över, och den magnifika lista på förändringar i USA-s politik som gjorde Donald Trump till President, skall nu omvandlas till aktiv handling. Det är något som väljarna förväntar sig av en person som hävdar att de i ”etablissemanget” är oärliga, korrupta och inte lyssnar på folket.

Den sista punkten är nog helt rätt, politikens ledarskap i Washington, i synnerhet i det republikanska partiet, har utvecklat en ledarkultur som är både cynisk och toppstyrd. Man har också genom sitt övertag i kongressen och senaten, under Obamas 8 år som president, valt att konsekvent och i nästan allt blockera den reformagenda som förde Obama till presidentposten.

Nu är situationen helt annorlunda. Republikanerna har majoritet i såväl kongressen som senaten, Donald Trump har med andra ord alla förutsättningar att driva den reformagenda som han vunnit valet på.

Istället ser vi nu i media att han backar från det ena vallöftet till de andra. Och cynismens härförare i det egna republikanska leden, berömmer nu Trump för hans konsekventa sätt att ”köpa” sig presidentposten hos väljarna, samtidigt som man flaggar för att Trumps vallöften inte var några vallöften, det var retorik som behövdes för tillfället i valet.

Någon mur mot Mexiko, betald av Mexiko kommer aldrig att byggas. Obamacare får byta namn till något annat, sjukreformen blir kvar men naturligtvis får den inte heta Obamacare. Löftet att inga muslimer skall tillåtas inresa till USA, har försvunnit från Trumps hemsida. Och av ”handelskriget” mot Kina och andra länder, skulle USA drabbas hårt. En övervägande del av all elektronik och datautrustning byggs i Kina. Så det landet har alla möjligheter att slå tillbaka med kraft.

Av Trumps 76 vallöften kunde många fler lyftas fram. När dom nu skrotas, handlar det också om att miljonernas mångfald har lurats att rösta på något man trott på, men inte får. Om det kommer vi att få läsa mycket framgent. Ilskan över det sveket kommer att bli stor.
Men som man bäddar får man ligga.

2016.11.13
Jarl S