onsdag, november 16, 2016

Maktfullkomlighetens pris



För en vecka sedan väcktes vi till en ny dag, och kanske till början på en ny världsordning. USA hade valt den politiskt oskolade miljardären Donald Trump till sin nye president. Den avgående presidenten Obama har nu påbörjat sitt världsomspännade resande, för att avsluta sina 8 år i Vita Huset. I sitt tal i Grekland, och till världen i stort poängterade han nödvändigheten att stå upp för de universella värden som bland annat finns i deklarationen om de mänskliga rättigheterna, och möta folks oro för att undvika att de utnyttjas av extrema krafter. Han vet vad han talar om, efter 8 år av maktkamper i Washington, där hans egen reformagenda i stort stoppades.

Att han riktade uppmaningen till de europeiska folken är inte konstigt, alla länder har mer eller mindre stora partier, vilka man uppfattar som extrema. Men partier som växer i takt med att de traditionella partierna alltmer mister trovärdigheten hos väljarna. Så också i Sverige. I all sin litenhet, men ändå symbolik, tillåt mig berätta om brevet.
I den här bloggen figurerar kommunen norr om skogen ofta under tidigare år. Kommunens namn kan tolkas som Örnsköldsvik, i vart fall är det en kommun som i generationer styrts av en allsmäktig Socialdemokrati, med eller utan hjälpryttare från V. Vid valet till kommunens fullmäktige 2010, kom det in en katt bland hermelinerna. SPI, ett parti med fokus på välfärdsfrågorna i samhället tog överraskande 2 mandat. Lika många som V, Fp och Mp. SPI skulle visa bli en aktiv part i fullmäktige. Ingen enskild ledamot lämnade in fler motioner och interpellationer i viktiga frågor under mandatperioden, än dess ledande företrädare.
En av dessa var en motion, inlämnad den 26 oktober 2011,som föreslog en lösning som skulle bidra till att en blödande kollektivtrafik, skulle kunna vändas till att tomma bussar istället fylldes med resande. Förebilder fanns i andra kommuner. Motionen väckte intresse medialt, men kom från fel parti och person. Den var alltför bra för att kunna dödas, det kunde väckt väljarna. Så istället för att beredas och besvaras, något som kunde gjorts omedelbart och seriöst, lades motionen i ”frysboxen”.
Greven och betjänten, S ideolog och journalisten

I valet 2014 drev majoriteten med sina stora nätverk, och stöd av lokalpressen, en kampanj mot SPI som var minst sagt smutsig. Påståenden spreds att partiet var fascistiskt och rasistiske. Som om kamp för äldres rättigheter, vård omsorg och pensioner skulle vara fascism. Och lokaltidningen visade sin tolkning av bergreppet opartiskhet, genom sina inlägg vilka på ett avgörande sätt medverkade till att en aktiv politisk röst försvann.

Nu, mer än 5 år efter att motionen inlämnades, anser man tydligen att den slutligen kan dödas. Det kunde gärna gjorts utan kopia till skribenten. Den formaliteten är ingen bekräftelse på god demokratisk ordning. Det begreppet är sedan länge förverkat.

För de läsare som vill ta del av hur en kommun skandaliserades av ett makthungrigt parti. Ett ledarskap som fick för sig att de ville bli stora och betydande industrialister, finns mycket skrivet i bloggen under åren 2010 – 2014. Förutom mängder av artiklar också i nationell affärspress, också ett timslångt Uppdrag Granskning i Augusti 2014.
Makt korrumperar, absolut makt korrumperar absolut.

2016.11.16
Jarl