torsdag, december 01, 2016

Splittrat landskap



Det är svårt att undvika det drama som pågår i USA efter valet av Donald Trump. Å ena sidan väljer nu de stora och framgångsrika regionerna, Kalifornien, New York och ytterligare några, att tydligt ta avstånd från delar av de åtgärder som Donald Trump i valrörelsen har lovat att genomföra. Utan det arbete som görs av invandrade latinos skulle mycket stora störningar i de regionerna uppstå.
Nu organiseras alltmer motståndet på gräsrotsnivå. Spontant genom exempelvis Post-It kampanjer i tunnelbanorna. Men också genom alltfler grupper på sociala medier. Det politiska landskapet har söndrats av Trump i valrörelsen, och det går inte lätt att reparera.

Samtidigt ökar nu rädslan och desperationen i det republikanska partiet. Trump vill bara ha personer han kan hantera i sin nära krets, partiet vill ha in tungviktare som kan bromsa och hålla tillbaka Trumps galenskaper. Mitt Romney är en sådan tungviktare som partiet nu desperat försöker att få in på den för USA och världsfreden så viktiga utrikesministerposten. Hur den kampen kommer att sluta är en ödesfråga för USA och omvärlden.
Mitt Romney o Trump

Ett USA där partiet blir styrande, kommer att känna ansvar för sina beslut och åtgärder. Ett USA där Trumps Psykopatiska utfall blir styrande, kommer att fördjupa klyftorna i samhället och bryta sönder den tillit som hittills varit kittet som hållit samman landet.

Därför är Trumps återfall i Twittrande med aggressiva och galna innehåll, mer än en varningssignal. Därför är Trumps val av närmaste stab, anhöriga och extremister, en tydlig signal att han inte kommer att föra republikansk politik, han har likt depsoter före honom i andra länder, använt partiet och demokratin för att nå makten. Men har ingen tanke på att underordna sig vare sig det ena eller det andra.

I despotens värld härskar makten som tanke, mål och medel. USA och världen går en osäker framtid tillmötes.

2016.12.01
Jarl