söndag, augusti 28, 2016

Ogräs i politiken



Sista helgen i augusti, och den stora båtmässan med namnet “Öppet Varv” på Orust går av stapeln. På bryggor och i bodar minglar mängder av folk. Båtarna som besöks är stora, vackra och nya. Det stora konsumentsamhällets trofeer, för de som har medel och kunskap att hantera dem. Och det är många som är intresserade, trots prislappar som ligger över miljonklassen i de allra flesta fall.

Annars har nu också de olika partierna hållit sina sommartal. Sist ut var Sverigedemokraternas affischnamn Jimmy Åkesson. Han pläderade nu för ett samarbete med Moderater och Kristdemokrater inför valet 2018. Och läser man krönikor och ledarsidor så görs också den analysen alltmer. Alliansens olika partier har så väsenskild olika syn på invandring och integrering, att den konstellation rimligen borde få det mycket svårt att samarbeta i en ny regeringperiod.

Så alternativet är öppet, många förespråkar en regering av S och M, de två stora partierna, men den kombinationen skulle i så fall bli något unikt i vårt land. Visserligen samarbetar man i många sakfrågor, exempelvis när det gällt att plundra pensionsfonderna. Men i det stora hela, lever båda de partierna på föreställningen att de är radikalt annorlunda.

Så är det emellertid inte. Under Reinfeldts 8 år som regeringschef, kallades ju Moderaterna det nya arbetarpartiet. Nog skulle det kunna samarbeta med det gamla arbetarpartiet om man så önskade. Men rädslan för vart väljarna skulle gå i ett sånt scenario skrämmer nog. S-väljarna som itutats att Moderaterna är den stora landsfaran, och M-väljarna som i S ser en konfiskatorisk skattepolitik. Ett samarbete mellan de två skulle med största sannolikhet gynna SD. Det parti som nu är tydligt 3-e störst, och fortfarande håller för mediatrycket.

Halvvägs in i valperioden skall nu argumenten slipas inför de kommande valpalttformarna 2018. Sällan i modern tid har osäkerheterna varit större, när det gäller att förutse utvecklingen. Och i den miljön växer ofta ogräs, också i politiken.

2016.08.28
Jarl