söndag, augusti 14, 2016

Orolig tid



Solig morgon bådar en fin dag. Kanske dags att hissa segel igen och låta vinden bära ut mot hav och skärgård. Så kan också livskvalitet uppfattas. Och visst är det välgörande att lämna framtidens internationella bekymmer för någon dag.

Annars har de senaste dagarna präglats av galenskaper man hoppats skulle vara omöjliga i vår upplysta tid, och med våra historiska erfarenheter. En presidentkandidat i USA, Donald Trump som inte drar sig för något när det gäller lögner och smutskastning Det senaste att han föreslagit vapenmaffian att skjuta Hillary Clinton, hans motkandidat i presidentvalet. Och fyllt på med att hävda att president Obama är islamisternas i IS viktigaste medspelare. Detta samtidigt som USA under hans ledarskap med flyg och personal bekämpar IS aktivt.
Och säkerhetstjänsternas ledande företrädare i USA varnar nu öppet för de kopplingar Trump har med Putinregimen. Hur kunde republikanerna släppa fram en sådan person i primärvalen??
Crossroad -vägval

Och den ryska taktiken tycks nu vara att starkt flytta fram sina positioner, väl medvetna om att USA politiskt normalt vilar under presidentvalstiden. Nu skärps hoten mot Ukraina, och frågan om Ukrainas existens och säkerhet blir en fråga för säkerhetsrådet i FN. Den militära och politiska uppladdningen i Ryssland går i precis samma riktning som den gjorde i nazi-tyskland under senare delen av 1930-talet. Annektering av delar av Ukraina, vapenhot och stöd till rebellgrupper med vapen och personal.

Det kokas en giftig soppa i Europas sydöstra hörn. Ärkefienderna Ryssland och Turkiet, länder som bekämpat varandra i åtskilliga krig, har helt plötsligt blivit bästa vänner. Så var också fallet vid Molotov-Ribbentrop pakten som föregick anfallet på Polen 1939. Må vi slippa mer av det eländet.

Och i sommarsverige råder somrig stiltje och sorglöshet i politiken. Inget fel i det, också de ansvariga politikerna behöver sina vilopauser. Snart nog börjar hösten med alla sina krav och verkligheter. Och skolan saknar 10-tusentals lärare. Nog är det ett anmärkningsvärt resultat av klappjakten på lärarna och deras arbetsvillkor.
Som man bäddar får man ligga.
2016.08.14
Jarl