söndag, augusti 21, 2016

Att vara bäst



Att det finns en mängd av värdemätare är ingen överdrift. De finns på snart sagt alla områden. På gott och ont får vi, om man så önskar, ta del av deras visheter, och värdera dem efter egen uppfattning.’

Ett av dessa institut har i veckan kommit med sin värdering av världens länder. Det handlar då om “The reputation Institute” och dess skattning av de länder som har bäst rykte i världen. Skattningen bygger på ett antal nyckeltal som exportframgångar, kulturliv, levnadsstandard, tolerans i samhället, säkerhet och landets upplevda skönhetsvärden.

Givet de parametrarna kommer man fram till att det i hög grad är europeiska länder som placerar sig högt, och att mindre länder har bättre värden än större länder som USA, Ryssland, Indien och Kina.


De nordiska länderna placerar sig alla inom de 10 främsta, och etta bland all världens länder placerar sig Sverige. Det goda ryktet om ett paradis på jorden är tydligen en allmän uppfattning, och säkert en väsentlig drivkraft till att så många söker sig till vårt land.

Vi som i daglig verksamhet är mer av samhällsgranskare, ser kanske lite längre än ett anonymt internationellt institut. Vi kan se revorna i välfärdsväven, där skolan, äldrevården, sjukvården och säkerheten på gatorna tenderar att bli sämre. Inte minst gäller det som en följd av neddragningar i pensionssystemen, och alltför höga kostnader för delar av samhällsservicen.

Men varför orda om det, vi har det ju i internationell mening enormt mycket bättre än de många miljoner som nu lever på flykt från krig och elände, den största flyktvågen sedan 2-a Världskrigets dagar.
Så låt oss för egen del glädjas åt framgången, och hoppas att de värden som den bygger på blir beständiga.

2016.08.21
Jarl