torsdag, augusti 18, 2016

Sol och Sommar



När sol och sommar återkommer, efter dagar och veckor med blåst och väta, då lockar havet igen. Havet, de blå vidderna och skärgården. Det är en lisa för själen att få byta till den miljön igen.

Ur havet hämtar sedan urminnestider folket delar av sin näring. Med dörjen i sjön och i sakta mak dröjer det inte länge innan det hugger till. Det känns väl på tyngden att det sitter fisk på kroken, och när jag halar in sitter 2 fina makrillar där. En god middag på pinfärsk fisk är grejad. Filead och fin skall den få fräsa med smör i stekpannan.

Ute på Vrångö är det nästan fullt vid piren av gästande båtar. Fler än vi har tagit chansen att få lite skärgårdsliv igen. Promenaderna på ön tar sin lilla tid med det 7-åriga och ständigt nyfikna barnbarnet vid vår sida. Det är som det skall vara, upptäckarglädje kombinerat med gott väder. På piren badas det i det nu 18-gradiga vattnet.

När måndagen randas har vinden lagt sig, så motorn får bära oss bort till ön längst ut i havsbandet, den klassiska och omsjungna Vinga Fyr. Också där är hamnen full redan tidigt på eftermiddagen, och Vingas vänner, de volontärer som sköter ruljangsen, har fullt upp att göra. Dagens upplevelse blir en guidad tur på ön. Då, för 100 år sedan fanns 37 vuxna åretruntboende på ön för att sköta fyrar och lotsa fartygen till och från hamnen. Lägg därtill en okänd mängd barn som också hade egen skola med tillhörande lärare. Ett av barnen vår nationalskald Evert Taube, som nu också fått museum i sitt gamla föräldrahem.

När tisdagen randas kommer ett stilla sommaregn och medföljande blåst att försena avgången någon timme, men vid 11-tiden är sommarens sol och milda väder tillbaka. Dagens tripp går till Styrsö för tankning, och senare möte med goda vänner från förr och nu. Middag och många timmars prat innan nattmörkret i augusti får oss att bryta upp och återvända till kojen ombord. Ännu en fin dag att minnas.

När onsdag morgon randas gör den det på allra bästa sätt. Solen skiner och den svaga nordliga vinden får föra oss från Styrsö till hemmahamnen. Ett stilla dopp på morgonen innan avfärd, sedan vita segel igen och vindens kraft. Tystnaden och närvaronkänslan när vi ser bebyggelsen i det som göteborgarna kallar snobbrännan glida förbi. Sedan de öppna fjärdarna, mängder av människor på badklipporna, innan det blir dags att fira seglen och avsluta en fin 4-dagarstrip.
Tillbaka till möten och uppgifter.

2016.08.18
Jarl