torsdag, augusti 25, 2016

Landet smältdegel



Skördetid, så också ur havet. Det är en lisa för själen att sticka ut på havet, lägga i dörjen och efter en stund känna rycket när makrillen hugger. Eftersom det är en stimfisk, blir också fångsterna snabba och goda. 4 makrillar på dörjen samtidigt är tillsvidare rekordet. Och middagen på filead och smörstekt, pinfärsk fisk smakar utmärkt.

Men i landet i stort härjar huliganerna, brända bilar och skjutningar har blivit del av vardagen. Och nu också handgranater som del i våldsutvecklingen. Det finns mycket för rättsvårdande myndigheter att ta tag i, om man vill värna om rättsstaten. Gruppvåld måste på ett annat sätt än tidigare bestraffas, även om man inte kan fördela skulden exakt inom gruppen. Och utvisningar ur landet måste bli snabba och resoluta i fall där gärningmännen, för det är i stort sett alltid män, är i landet illegalt.

Nu ser vi istället en upplösning av poliskåren, ett genomgående mycket stort missnöje med hur rättsäkerheten hanteras. Polisen fångar in, sociala myndigheter och kriminalvården släpper ut kriminella personer på gatan igen. Stora samlingspunkter som resecentra och köpcentra blir alltmer av riskmiljöer för de som måste, eller behöver besöka dem. Och skjutningarna och våldet flyttas allt längre ut i den offentliga miljön, med dess konsekvenser.

Det är inte lagstiftningen det är fel på, säger polismannen i öppet brev till högste polischefen Dan Eliasson, det är tillämpningen. Och han får rätt av allt fler unga poliser, som nu vänder yrket ryggen. Inte för att man ogillar det, men för att man upplever en maktlöshet och ett sönderfall man inte vill vara del av längre.

Det svenska samhället ställs inför stora prövningar just nu. Å ena sidan skyddandet av rättstaten och dess principer, å andra sidan synen att det är samhällets fel som formar individen. För de flesta som idag bränner bilar och skjuter meningsmotståndare är uppväxta i vårt land, har svenskt medborgarskap om än ofta en annan etnisk bakgrund.

Sverige är inte längre det trygga gamla folkhemmet, hur mycket man än vill hävda det. Sverige är en mångkulturell smältdegel, som kräver mycket konsekvent styrning, om inte resultatet av den brygden skall bli än mer av kriminalitet och galenskap.

Landets ledarskap har mycket att bevisa.

2016.08.25
Jarl