torsdag, augusti 11, 2016

Koloniala synsätt



Höstlik morgon, vacker och solig med klar luft, men bara +9. Det känns som om sommaren vore över, men förhoppningsvis kommer snart en värmebölja utan regn och storm. Vi behöver det efter veckor av trist väder på kusten i väster.

Med nätverk i olika delar av landet finns det anledning att åter lyfta det av rikskanslern på 1600-talet Axel Oxenstierna,bevingade och besannade orden “i Norrland hava vi vårt Indien”. Detta med avseende på kolonier i andra länder. Och så har det varit och fortsätter att vara. Norrland exploateras som en koloni, rikedomarna flödar ner till Stockholm och andra sydliga tätorter. Och Norrlands naturvärden och livsförutsättningar minskar generation för
generation.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/har-ar-hela-listan-pa-norrlandskommunerna

Det borde inte vara så, om Norrland med sin miljon invånare hade varit självständigt, med egen beskattningsrätt, så hade området blomstrat. Nu utplundras det systematiskt, råvarorna i form av skog, berg och vatten ger enorma rikedomar. Men företagen styrs från Stockholm och beskattas där. Och det som blir kvar blir ett alltmer skövlat och övergivet landskap. I vår tid nu också förstörda livsmiljöer för såväl djur som människor genom enorma vindkraftsområden.
Exemplen på att det kunde vara annorlunda ligger inte långt borta, vi behöver bara gå över kölen till Norge. Där blomstrar det som vi kallar glesbygd, från Hammerfest i norr längs hela kusten ligger välmående samhällen vilka lever, inte genom bidrag och allmosor, utan genom att man får del av de rikedomar som producerats i det egna området. Det är en stor skillnad att se rätten till egenförsörjning, och att uppleva sig som bidragstagare, vilket är fallet i Sverige.
Av och till vaknar samvetet hos någon eller några. Då skrivs en del i media, och senast häromdagen presenterades en undersökning som visade på de mycket stora belopp som undanhålls de norrländska kommunerna, skulle man gjort samma fördelningssätt som man gör i Norge.

De svenska politikerna borde oroa sig mer än man gör, landet kan inte leva på stad allena. Och det koloniala tänkandet som så tydligt finns i statens sätt att se på delar av landet, det borde kastas på historiens soptipp.
I vår tid av förändring krävs nya synsätt, om man menar något med begrepp som “att hela landet skall leva”..

2016.08.11
Jarl