onsdag, augusti 03, 2016

Augusti 2016



Att läsa Winston Churchills memoarer från det stora kriget för 100 år sedan, och att följa utvecklingen just nu är både givande och skrämmande. Mänsklighetens hjärnor och galenskaper har tyvärr en tendens att återupprepa sig. Och utvecklingen i mellanöstern, och den skrämmande möjligheten att Mussolinikopian Donald Trump blir president i USA, är båda tecken på den upplösning av normer och värdegrunder, som förebådar stora problem.

Just nu accentueras de problemen i Turkiet. Det för Erdogan och hans anhang så lägligt gjorda försöket med en militärkupp, har nu öppnat en pandoras ask av förföljelse på i stort sett alla nivåer i det turkiska samhället. 10-tusentals människor har förlorat sina försörjningsmöjligheter genom de åtgärder som Erdoganregimen nu genomför. Och i relationen med EU, kräver man nu att visumtvånget för turkiska medborgare lyfts bort. Väl planerat, man förstår naturligtvis att i den situationen skulle flykten av turkar till EU, omedelbart ta fart och bli omfattande.
Fredsprojektet EU under attack

Så nu ligger en mycket het boll i knäet på EU-s ledning. Man har förhandlat med en skurk, och får det resultat man borde insett att man skulle få. Ett Turkiet som under nuvarande ledning inte på något sätt uppfyller kraven för medlemskap i EU, ställer nu ultimativa krav på EU. Det europeiska fredsbygget har aldrig sedan starten varit mer pressat. Går man med på Erdogans krav, bäddar man för ett snabbt och skoningslöst sönderfall av unionen.

Och i USA går nu ledande personer i både kultur och politik till attack mot Donald Trump. Man lyfter hans vandel på olika områden, och den är inte fläckfri. Man ifrågasätter hans demokratiska förankring, och de erfarenheter och den kompetens som rimligen borde krävas av den som skall ikläda sig världens viktigaste ämbete. Det är inte en dag för tidigt. Märkligt i sammanhanget att det republikanska partiet tillät Trump att företräda partiet i primärvalen. Han företräder enbart sig själv, enligt egen utsago

Och i vårt land rapporterar nu också riksmedia om den ökande äldrefattigdomen. Den som inte de politiska partierna vill erkänna och ta ansvar för. Men som märks i högsta grad vid frivillorganisationernas soppkök. Välfärd under avveckling för den som inte haft möjlighet att bygga en egen trygghet under arbetslivets år.
2016.08.03
Jarl