söndag, augusti 07, 2016

Gatans parlament



Sensommar 2016. På landets västra kust har solen sedan midsommar visat sig minst av alla orter som visas upp i SMHI-s solfilm. Hårda vindar och återkommande regnskurar har varit den senaste månadens väder. Bättre då på ostkusten och i norr, som fått fler än dubbelt så många soltimmar.

Och i politiken också semester, stillheten råder i landet i norr. Riksrevisionens politiserade ledning, uthängd i media och med förtroendet kört i botten, ges ändå av riksdagens konstitutionsutskott fortsatt förtroende. Vi lever i paradoxernas tid tycks det ibland.

I USA har nu äntligen media startat den granskning av presidentkandidaterna, som borde gjorts långt tidigare. Nu framträder också ledande personer med bakgrund i den amerikanska säkerhetstjänsten, med uppfattningen att Donald Trump har anknytningar till Putin-regeringen i Ryssland,vilka strider mot amerikansk säkerhetspolitik. Anklagelserna blir allt tydligare, men kommer det att hjälpa? Trump har gatans parlament som sin spelplan och söker där sitt stöd.

I vår splittrade tid har gatans parlament fått allt större utrymme, uppeldade av agitatorer som Donald Trump i USA och Erdogan i Turkiet. I den andan ryms inte sans och förnuft, där styrs agerandet av populism, politikerförakt och misstro mot det bestående samhället. I den andan skräms alternativa synsätt till tystnad, och demokratins vissnar bort i takt med att, som i fallet Turkiet, media inte tillåts förmedla alternativa synsätt.

Samtidigt som Turkiet kräver visumfrihet till EU för sina medborgare, drar man in passen för 10-tusentals människor, för att därmed stoppa deras möjlgheter att fly landet. Så arbetar diktaturen för att frånta medborgare deras mänksliga rättigheter. Så skapas grogrunden till mänskligt lidande, kommande och växande konflikter.

Med livslång erfarenhet av resor i mängder av länder, är det svårt att lämna de internationella frågorna. De utgör grunden för världsfreden, och därmed också välfärden för oss alla.
De som haft turen och lyckan att växa upp i de karga nordiska länderna inkluderade.
2016.08.07
Jarl