måndag, september 05, 2016

Uppror i välfärdslandet



Det går bra för välfärdslandet Sverige. Det säger regeringen och det säger internationella organ som granskar olika länder. Bra så, vi har dopat företag och konsumenter med en otroligt låg ränta. Vi kan producera billigt och konsumera billigt med en alltmer svällande kreditskuld. Så skapas välfärd på lån, men det finns också baksidor.

Det jäser av missnöje i välfärdslandet. Den 4 september demonstrerade vårdanställda och patientföreningar i tusental på 26 orter i landet. Protesterna gällde vårdens villkor och patientsäkerheten. Sättet att styra och se på vården och kallas “New Public Management”, har gjort ekonomin i vården styrande, inte vårdbehoven. Resultatet har blivit en nedåtgående spiral som innebär alltmer av administration och kontroll, allt mindre av aktivt vårdarbete.

Det jäser även inom polisen och rättsväsendet. Den nya organisation som sjösatts, och skall innebära en total centralstyrning av polisarbetet, har mött stora svårigheter. Personal som skall fylla rutorna i mängder av organsationscheman, finns inte på plats. Ansvariga i den nya organisationen saknas eller är otydliggjorda. Och ärenden samlas på hög eller läggs ner pga brist på utredande resurser. Men statistiken visar att brotten inte ökar i landet. Statistiken som bygger på lösan sand, då den inte tar hänsyn till de drivor av fall som aldrig registreras.

Och på skolans område är det en skriande brist på lärare så här i det nya skolårets början. Åratal av misskötsel av arbetsgivaransvaret för skolan har gjort att rekryteringen till arbetet inte fungerar. Försöken med riktade lönepåslag för särskilda lärare,(förstelärare etc), skapar osämja och dålig stämning på skolorna, och triggar en flyttkarusell där erfarna lärare som känner sig förfördelade lämnar sina gamla skolor för nya med högre löner.

Och på boendefronten behövs 100.000-tals nya bostäder för att lösa bostadskriserna, i synnerhet för unga som vill flytta ut, gamla som vill byta till lättare boende, och invandrare. Men samtidigt ligger statliga och kommunala pålagor som en våt filt över sektorn. Tillståndsgivningen är en omfattande och kostsam process. Överklagningar försenar byggena, och flyttskatten gör att flyttkedjorna inte fungerar.

Nog finns förklaringar till det uppror i välfärdslandet som startat denna tidga höst. Mer kommer säkert att komma, låt oss hoppas också med positiva gensvar.

2016.09.05
Jarl