onsdag, oktober 07, 2015

Värdfamiljer i flyktingmottagandet


Värdfamiljer i flyktingmottagandet.

I nöden prövas vännerna heter det. Så också i vår tid och nu. Den mediala världen har i stort ställt upp för den flyktinghjälp som nu kräver mer resurser än kanske någonsin. Också det enskilda givandet är mycket stort, men ändå otillräckligt.

Den kanske viktigaste resursen just nu är möjligheten att få fram boenden för de tusentals flyktingar som nu kommer till vårt land. Under lång tid har man kunnat lösa problemet genom att fylla tomma lägenheter och boenden på utflyttningsorter, men även den möjligheten är nu uttömd. Nu återstår att använda sig av nerlagda fängelser, skollokaler och institutionsboenden, alternativt uppbyggda barackläger.

Nöden har alltid också haft sina profitörer, personer som fyllt sina fickor och sina bankkonton genom att skrupellöst utnyttja situationen. I vår tid, i vårt land har de företagen och personerna olika namn, alls inte okända. De finns inom de klassiska företagarnas värld lika väl som de mer ljusskygga individernas. Gemensamt har de att de tar ut hyror om 45–60000 kr/månad för små överfulla lägenheter. Summor som 2000 kronor eller mer per person även när flera delar på rummet, kostnader som i relativ mening vida överstiger även lyxhotellens priser.

Den utvecklingen måste brytas, den är djupt osund. Den ökar segregeringen istället för att bidra till integration. Den ökar kostnaderna och utanförskapet istället för att lindra det. Så vad är alternativen.

Runtom i landet finns mängder av människor som bor i stora villor och lägenheter. Deras barn är kanske vuxna och utflugna, många skulle säkert ställa upp som värdfamiljer för de nu kommande flyktingarna mot en skälig ersättning, långt billigare än de nu organiserade. På köpet skulle flyktingarna direkt få den kontakt med värdlandet, den integration med det svenska, som så många anser så viktig, men också så eftersatt.

Det borde inte vara svårt för migrationsverket att genom en granskning i tillgängliga register kolla upp de familjer som anmäler sig som värdfamiljer. Och att skapa ett kontrakt som på ett bra sätt ger förutsättningar för att gå in i uppdraget, men också avsluta uppdraget när man så önskar.

Vi måste tänka nytt om vi skall lösa de utmaningar ett så stort flyktingmottagande som vi nu har skall bli bra. Ge medborgarna möjligheterna och verktygen att göra en insats.

2015.10.07

Jarl

1 kommentar:

Harald Öberg sa...

Nu är system kollapsen nära, bara någon månad bort. Harmageddon står för dörren om man villl uttrycka sig riktigt illavarslande.

Dagens sanningssägare är det socialdemokratiska kommunalrådet i värmländska Årjäng, Daniel Schützer. I en lika kort som lägesbeskrivande intervju tar kommunalrådet Schützer ära och heder av partikamraten och migrationsministern Morgan Johansson.
Efter översättning till rikssvenska säger kommunalrådet att ministern är så dum att klockorna stannar och blommorna vissnar, och att det tidigare omdömet i en Facebook-status om att ministern är helt dum i huvudet med en svordom innan som förstärker omdömet. All heder åt denne man som inte bara jamsar med i likt de lealösa stollarna i vår regering.

Skulle man kunna läsa tankarna hos kommunalråden och hos gemene man land och rike runt skulle man nog se att det där som Daniel Schützer tycker, tänker och säger, stämmer hos en majoritet av befolkningen – alldeles oavsett politisk kulör…När politiker på regeringsnivå leker struts är det politiker på kommunal nivå som får ta konsekvenserna.
Systemkollapsen kommer att börja underifrån, från små orter där det kommer till vårdcentralen som inte orkar med, till kommunen där socialtjänsten och skolorna kommer att knäckas, slås ut på svenska skattebetalares bekostnad, till landstinget där sjukhusens redan idag oerhört ansträngda situation kommer att gå till ohållbar.
Från landstinget och upp till riksnivå.

Det spelar liksom ingen roll att Stefan Löfven samlar allt och alla inom landets gränser till nationell samling, för Sveriges marginaler är för små och livlinan för tunn. Sverige kommer om några veckor med ett inflöde av flyktingar på nuvarande nivå vara ett helt annat Sverige än det Sverige vi är vana vid. Vi ser det redan idag.

Sverige tror sig vara berett, men...Sverige är oförberett. Sverige kommer att ställas inför svåra kval och jobbiga val. Det är nu vi ser vad landet klarar av och inte. Systemkollapsen? Jo, den börjar underifrån som sagt– i kommunerna. Men det kommer att gå fort i nuvarande takt.

Det är inte tegel eller plankor landet behöver. Det är jobb som inte finns, skolor som inte räcker till, lärare som inte finns och en socialtjänst som inte orkar med längre… och som grädde på moset kommunala skattehöjningar på ca 15.000 kr/ person för att klara kostnaderna för dessa ekonomiska- migranter, som idag bara väller in i vårt land.