söndag, oktober 11, 2015

Oktoberlördag



Göteborgs fina konsethus vid Götaplatsen lördag den 10 oktober. Konsert i jazzens tecken med Nils Landgren, Victoria Tolstoy och Bohus jazzband på scenen. Lokalen fullsatt med en blandad publik, redo för ett par timmars fin musik.

Mellan numren och i samband med solo prestationer rikligt med applåder, musiken uppskattas. Fina gamla låtar som Let`s fall in love, I`ve got you under my skin och The lady is a tramp varvades med många fler. Och kvällen blev den kväll i musikens och minnenas tecken säkert de flesta förväntat sig. En stunds avkoppling i vår så politiserade tid.

Och långt uppe i Kramfors gick timmarna innan 15000 demonstranter i protest mot att de skulle berövas den rätt till sjukvård på lika villkor som lagen föreskriver att vi alla skall ha. Så tolkade i vart fall både befolkning och profession de förslag till beslut som fattats av de ledande politikerna, med innebörden att sjukhuset i den västra länsdelen i princip skulle läggas ner. Och detta under en tid med socialdemokratiskt ledarskap i den mest S-märkta regionen i hela landet?

Resultatet av den kampen återstår att se, men den ledande socialdemokraten och den som föredragit förslaget får nu lämna sina uppdrag, avsatt av de egna partikamraterna. En mycket ovanlig åtgärd för den socialdemokratiska maktorganisationen. Så tror man sig ha vunnit tillbaka förtroende, men lösningen på kampen mellan de båda länsdelarna i landstinget är inte över för det.

I sparförslag efter sparförslag har man genom åren i landstinget Västernorrland försökt att korrigera en sviktande ekonomistyrning med neddragningar som systematiskt i allmänhet påbörjats på de mindre sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik. När sedan besparingarna skulle göras på länssjukhuset i Sundsvall, då har det bromsats. På det sättet har alltmer av tyngdpunkten gradvis förskjutits mot den södra länsdelen i det långa länet.

Symptomatiskt är också att den stora studie som gjordes av de opererande specialiteterna för ett antal år sedan och talade till fördel för de mindre sjukhusen, och till nackdel för länssjukhuset, lades i malpåse. Nu föreligger istället ett beslut om att bygga ett helt nytt operationscentrum för ca 400 miljoner i Sundsvall, när alternativet varit att fördela ansvaret för det kirurgiska arbetet på redan befintliga anläggningar i Örnsköldsvik och Sollefteå.

I det moderna samhälle vi ännu lever i, förutses den basservice som sjukvården innebär vara tillgänglig på rimligt avstånd. Utan den servicen, flyr befolkningen till mer ”civiliserade” delar av landet. Det är ett bekymmer att vårt land i sin syn på Norrland inte beaktat de aspekterna i samhällsarbetet.

2015.10.11

Jarl

Inga kommentarer: