tisdag, september 15, 2015

Kampen om regelverket



Nu prövas regelverket, så kan man med fog beskriva utvecklingen i EU med anledning av den ström av flyktingar från främst Syrien som nu söker sin frihet och trygghet i de demokratiska EU.

Betecknande i det sammanhanget är att så ytterst få vänder sig mot det ryska ”paradisen” i sitt sökande, kan det möjligen bero på att man inte tilltror dem?

Flyktingbåt
Men nu tillbaka till EU. I dess regelverk är de mänskliga rättigheterna inskrivna. Dit hör också rätten att söka skydd i form av asyl i verkliga krissituationer. Ingen stat i EU har heller ifrågasatt att den syriska situationen är att jämföra med krigstillstånd. Och dessutom den grymmaste av alla krigstillstånd, inbördeskrigets.

När så den rännil av alla flyktingar som har initiativkraften och ekonomin att söka sig mot Europa knackar på de nationella dörrarna, sluts dessa alltmer av delar av EU-länderna. Därmed ifrågasätter man också dess regelverk. Betecknande är också att det i sammanhanget är de före detta öststaterna som nu agerar poliser vid de egna gränserna. Länder vilka borde förstå värde av frihet och demokratiska rättigheter, men väljer att stänga de vägar till demokrati och ett värdigt liv, man själva för alls inte många år sedan var i skriande behov av själva.

Har halvfascistiska regimer någon hemvist i EU? Den frågan kanske ställs på sin spets och borde prövas i fallet Ungern som ett prejudikat. Om det nationella synsätten så renodlat blir vägledande i EU-s politik, kommer unionen att falla samman som ett korthus.

Troligen är det den vetskapen som nu fått de ledande i Tyskland och Frankrike att enas om de grundläggande synsätten. Flyktingarna skall tas emot på ett värdigt sätt. EU skall visa att regelverket inte bara är ord, utan också bas för handling. Sverige finns med på den sidan i högsta grad.

Och risken att de oftast välutbildade syrianer som söker sig till EU, skulle starta en väpnad revolution liknande den man flytt från i sitt gamla hemland, strider mot allt förnuftigt tänkande. Därför förblir alarmisternas skrän och cynismer alltför motbjudande för att tas på allvar.

Men kampen om regelverket och dess legitimitet, den har nog bara börjat, och den blir avgörande för EU-s överlevnad som politisk kraft.

2015.09.15

Jarl

2 kommentarer:

Harald Öberg sa...

Andra länder måste ta sitt ansvar säger "stassminister" Lövfen.
Men de flesta tar inte emot flyktingar överhuvudtaget. Det har blivit ett i huvudsak svenskt/tyskt problem. De till Syrien närliggande rika gulfstaterna – Saudiarabien, Oman, Quatar, Förenade arabemiraten, Baharain, Kuwait tar emot noll flyktingar. Ryssland och öststaterna tar inte emot flyktingar. Det gör inte heller Japan, Sydkorea, Kina, Indien, Sydamerika. I USA råder sedan 11 septemberterrorn utbredd muslimrädsla. Vår statsminister lär inte kunna övertyga resten av världen om att den svenska godhetsmyten är den effektiva hjälpen för 60 miljoner flyktingar.

Nu måste t.o.m Tyskland – detta det rikaste av länder – sätta stopp. Man upprättar åter kontroller vid gränsen mot Österrike. Flyktingarna har helt enkelt blivit för många. Det får en dominoeffekt – inget land vill bli sittande med Svarte Petter och en mängd flyktingar som inte kan ta sig vidare.

Österrike skärper gränskontrollerna. Slovenien följer efter. Liksom Ungern och Tjeckien. Holland och Danmark aviserar motsvarande. Finland skärper kontrollen vid norra gränsen mot Sverige. Den fria rörligheten inom EU är snart ett minne blott.

Bara Sveriges politiker och bloggaren Liberala vindar vägrar styvnackat att se verkligheten. Men när nu alla andra länder tvingas anpassa sig till denna verklighet, när t.o.m Tyskland tvingas inse att man inte har outsinliga resurser – då blir Sverige det självklara målet för världens alla flyktingar.

Vi tar redan emot flest flyktingar per capita – betydligt fler än Tyskland. Hur ska vi klara att ta emot ytterligare fler av dem som nu har Sverige som enda egentliga alternativ?

Harald Öberg sa...


Glömde en sak, såsom jag uppfattade det.Möjlighet för hörfel kan finnas eftersom jag har nedsatt hörsel på höger öra.

Med anledning av det eskalerande flyktingkaoset som nu sker i vår omvärld har "stassministern" Stefan Löfvén gjort följande uttalande efter riksdagens högtidliga öppnande:

Löfven förtydligar: "Sittasonen" är nu följande. Och, det här vill jag vara tydlig med. Två saker. För det första, vill jag nu säga: Två saker skall vi då kunna konstatera. Dessa två saker är viktiga att lägga till, för det första och för det andra. Det har jag hela tiden varit tydlig med. Men det räcker inte. Låt mig också nämna ett tredje. Mitt besked till er, i frågan som ställts, är att det är detta som är viktigt. Det är detta som gör skillnad. Det är det, det handlar om. På så sätt får vi ordning och reda. Det är jätteviktigt.Vi kommer nu att tillsätta en utredning som då kommer att titta på det förslagna. Vi får då möjlighet att återkomma till frågan längre fram"