lördag, september 26, 2015

Under falsk flagg



Valrörelserna i allmänhet förväntas av väljarna ge information om vad partierna vill med politiken de kommande åren. Det är utifrån de uppgifterna väljarna beslutar vem man vill stödja. Så också i valet 2014.

I länet mitt i Sverige, det som också kallas Västernorrland har man sjukvården i landstingets regi, alltså styrd av politiskt valda personer. Där finns också sedan gammalt en inre strid mellan nord och syd i länet, vilken verkar som salt i såren när det kommer till kritiska frågor.

Länet är ett utflyttningslän, går man tillbaka till 1960-talet så har länet mist ca 50 000 invånare. Också vår tid haltar befolkningssiffrorna, låt vara nu uppblåsta med de som kommer av den utländska inflyttningen. Utifrån den verkligheten skall också sjukvården skötas med de krav som finns i lag och föreskrifter för patientsäkerhet, likhet i tillgänglighet och omfattning.
Landstingsfullmäktige

Länet har efter en traumatisk avveckling under 90-talet av sjukhuset i Härnösand nu tre sjukhus. Länssjukhuset i Sundsvall, och de två mindre sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik. En huvudfråga i valrörelsen 2014 var också partiernas inställning till den fördelningen, och samtliga av de traditionella partierna lovade också att alla tre sjukhusen skulle få bli kvar med sina verksamheter.

Ett år har gått och den nya majoriteten med S-märkt ledarskap går nu ut med budskapet att de mindre sjukhusen i Örnsköldsvik och Sollefteå skall bantas väsentligt. Istället skall ett helt nytt operationscentrum lokaliseras till Sundsvall, till en kostnad av ca 400 miljoner, troligen med normala överdrag långt mer. Priset för den förändringen skall de mindre sjukhusen bära genom smärtsamma nerdragningar på många områden. Och med de geografiska förutsättningar som råder i det långa norrlandslänet, innebär det timslånga resor för den som skall ta sig till vård i Sundsvall, i länets sydspets.

Nu vrider ledande politiker sina händer i påstådd vånda över sina egna beslut. Samtidigt berömmer sig den till och från länet veckopendlande och i Stockholm boende sjukvårdsdirektören över att man nu äntligen genomför det man planerat de senaste 3 åren. Den centralisering som skett i styrningen av landstinget har naturligt nog varit del av processen med att toppstyra verksamheten.

Man får de politiker och den ledning man förtjänar heter det. Så också i länet mitt i Sverige. Och resultatet av det kommer att bli en ny stark våg av utflyttning från i vart fall den norra länsdelen.

Om det var och är del av kalkylen, då är besluten förståeliga, men kvar står att de ledande politikerna i valet 2014 medvetet agerade under falsk flagg. Så liten var den trovärdigheten.

2015.09.26

Jarl S

Landstingspolitiker 2002-2010

Inga kommentarer: