fredag, september 18, 2015

Debatt utan problemlösning



Gårdagens (17.9) debatt i TV mellan representanter för den danska inställningen till invandring och representanter för svenska synsätt visade på skillnader viktiga för oss alla. Men om någon trodde att debatten skulle lösa några problem så blir man besviken. Den danska inställningen att man vill värna om den egna särarten, den egna kulturen är förståelig. Problemet är att det synsättet inte ger några svar för de som nu är på väg mot frihet och ett för dem hägrande bättre liv. De som redan finns på vår förstutrapp. Är Ungerns taggtråd, tårgas och vattenkanoner ett rimligt svar till de som flyr krigets elände?

De skandinaviska länderna är jämfört med många andra länder glest befolkade. Det borde finnas plats för fler, och det finns exempel på orter som lyckas väl med sin integrering, jämtländska Åre är en av dem.

Det framfördes i debatten att det är den syriska eliten som nu söker sig till de västliga demokratierna. Från Syrien kommer nu också signaler om att man oroas av den komptetensflykt som sker. Och naturligtvis är det så att bland de som mu kommer finns stora komptetenser som mottagarländerna kan dra nytta av om man förmår och vill hjälpa dem i ett initialt stadium.

Sverige är sedan länge ett mångkulturellt land, vi är en blandning av människor från en mängd kultursfärer. Sverige tillhör också de länder som i ett internationellt perspektiv har klarat sig bra på de flesta områden. Vårt välstånd bygger på ett starkt näringsliv, en rimlig fördelningsprofil och en öppen syn på invandring och kompetens. De europeiska länderna liksom Australien, Nya Zeeland och de nordamerikanska länderna är alla exempel på framgång parat med en öppen attityd till invandring.

Att vi inte accepterar parallella samhällen i vårt land tror jag de flesta inser är viktigt. De friheter och den demokratiska bas som vårt land, och andra riktiga demokratier står för, den skall fungera också i förorten. En rimlig uppfattning borde vara att precis som tidigare invandringsvågor, också den här kommer landa i nya medborgare som förstår värdet av demokrati och bevarandet av den.

Och den svans av kriminalitet som finns, oavsett etnicitet, skall hanteras på ett tydligt och konsekvent sätt utan rabatter för kulturella synsätt främmande för vår lagstiftning och allas rätt till ett liv i fred och frihet.

2015.09-18

Jarl S

Inga kommentarer: