lördag, september 05, 2015

Och dränkta barn



Bilderna på drunknade barn och strandsatta flyktingar på vandring mot tryggheten är ständigt återkommande. Och drunkningsdöden i galet överfulla gummibåtar väcker allt mer av uppmärksamhet och avsky. Allt fler frågar sig varför flyktingarna tar så stora risker, om det inte finns andra vägar in till tryggheten i EU?

Svaret är naturligtvis att det finns alla möjliga kommunikationer mellan våra olika länder. Kommunikationer som är öppna för oss vanliga medborgare, men stängda för de som inte är önskade. Med en teknisk och inte särskilt talande titel, kallas det transportörsansvaret.

För ca 15 år sedan kom EU-s länder överens om att stoppa migranter och flyktingar att använda sig av vanliga kommersiella kommunikationer som flyg- tåg – buss, genom att göra den ekonomiska piskan oöverstigligt stor för de företag som verkar på den marknaden. Man beslutade om att alla som reser in i EU skall ha gällande inresehandlingar, inklusive visa och uppehållstillstånd, och att de handlingarna skall kollas av transportören, ex. vis flygbolaget vid incheckning. Kostnaden för återtransport till ursprungslandet för de som saknade sådana handlingar lades på transportören.

Med andra ord gjorde man en tidigare myndighetsutövning, till något som skulle ske vid incheckning och biljettförsäljningen. Resultatet av det är att alla vanliga legala vägar in i EU stängts för de som nu flyr krig och elände. Resultatet är också att det uppstått en lukrativ marknad för människosmugglare med de resultat vi nu ser i form av död och elände.

Så ställ frågan till ansvariga politiker, är de villiga att öppna de för oss andra normala vägarna för resor? Då skulle mängder av liv kunna sparas. De pengar och tillgångar flyktingarna har med sig kunde användas på långt bättre sätt än att föda en kriminell verksamhet.

Märkligt kan man tycka att media som annars brukar vara öppna för debatt och olika synsätt, totalt har valt att inte granska följderna av införandet av transportörsansvar i sina nuvarande former. I så måtto har politikens olika utövare det direkta ansvaret för hur flyktingfrågan nu utvecklar sig.

2015.09.05

Jarl

Inga kommentarer: