tisdag, september 08, 2015

När världen vaknar



Det har tagit tid, men nu verkar äntligen de breda massorna i samhället ha vaknat. Det är på tiden att inte extremister på olika håll får styra rapporteringen kring den utveckling vi har i världen. Nu träder kända personligheter med starkt patos ut i offentligheten. Det gläder och är utomordentligt viktigt.

För i grunden handlar det om vi som folk och nation skall respektera de internationella lagar och förordningar vi gjort till del av vårt statsskick, den viktigaste kanske den om de mänskliga rättigheter som också ligger till grund för FN-stadgan. Där stipuleras paragraf efter paragraf synsätt som försvarar människors rätt och värdighet oberoende av ras, etnicitet, religion eller härkomst. Allt det som SD-folket med sin svans av spökskrivare avskyr.

Och äntligen kanske också EU tar de här frågorna på allvar. Vi står inför ett 3-e världskrig hävdar vissa personligheter, men ett världskrig som förs på annat sätt än tidigare. Den här gången handlar det om en mängd lokala inbördeskrig, alltifrån det ryska angreppet på Ukraina, via mellanösterns länder till de afrikanska krigen i Somalia, Sudan och andra länder.

Allt skulle vara så mycket lättare om FN-s ledande stater ville leva upp till organets stadgar. Då kunde fredsbevarande styrkor organiseras och skickats till plågade länder. Nu väljer istället länder som Kina och Ryssland att stödja korrupta regimer med vapen och andra stöd. Därmed håller man liv i konflikter som rimligen annars hade lösts för länge sedan. Syrien är i det sammanhanget ett givet exempel, och det är ingen tillfällighet att det ryska maskingeväret Kalasjnikov är världens mest spridda vapen.

I dagarna måste EU-s länder ta beslut i frågorna runt flyktingmottagandet. De besluten kommer att bli vägledande när det gäller unionens framtid på många sätt. EU-s länder har mycket att vinna på att tillgodogöra sig den kompetens som kommer med de flyende. En kompetens som i sig kan bygga broar av förståelse mellan människor från olika länder och medverka till ökad handel och på sikt ökat välstånd i vår just nu plågade värld.

Då känns det bra att vi har kompetenta personer som likt professor Hans Rosling förmår och vågar vara tydlig med sina synsätt. Men utfallen beror på ditt och mitt handlande, låt oss vara tydliga i värnet av de mänskliga rättigheterna.

2015.09.08

Jarl S

1 kommentar:

Harald Öberg sa...

Varje dag,sänder sänder SVT,nyhetstimme efter nyhetstimme från flyktingvägarna. Men inte ett enda ord om orsakerna till denna enorma folkvandring som nu sker.

"stasssminister" Löfvén håller det ena talet efter det andra, visar med ett ständigt leende upp sin egna, hastigt tillkomna humanitära förståelse,–om att vi måste bli bättre, att alla måste dela på ansvaret, att vi måste ta emot fler allt, etc, i all sin enormt tröttsamma meningslöshet.

Men varför vänder han sig aldrig mot t.e.x Bashar al-Assad – Syriens diktator som t.o.m. använt kemiska vapen mot den egna befolkningen? Han är ju ansvarig för all denna vansinniga dårskap. Eller mot de islamistiska,religiösa ledare som hetsar sina troende skaror att i Allahs namn piska/halshugga/skjuta ihjäl varandra. Och alla andra "otrogna hundar",alla kristna på vår jord.

De, om några, borde ju ställas inför rätta. Palme kallade under sin tid dessa för "satans mördare". Dagens "stassminister" Löfvén tycks inte ens fatta, begripa eller vilja se sammanhangen.

Enklare att låta känslorna styra. Enklare att kalla den som påpekar sammanhangen för "rasist". Eller krydda på och förstärka med med "Rasister".
Utan att ens veta vad ordet står för.Likt bloggaren som i inlägg efter inlägg kopierar och delar med sig, världen runt, av alla dessa som aldrig ställer sig frågan om vem som är orsak till denna katastrof.

Enklare är att vara den via sin blogg,vara den gode hjälparen än den modige räddaren. Varför tar inte EU, FN, världssamfundet ansvar för de katastrofala följderna av dessa krigsherrars förakt mot mänskligheten som nu sker?

Det är väl rimligare att med ekonomiska, diplomatiska, politiska eller militära insatser gemensamt sätta stopp för dessa relativt få krigsherrars strupgrepp på hela mänskligheten i mellanöstern.

Helt klart är, att vi måste hjälpa flyende. Men bästa hjälpen är ju att de tryggt kan återvända till sina hemländer.Men detta kommer aldrig att ske, så länge som dagens media och "bloggarna" runt om i världen inte angriper orsaken utan nöjer sig med att sprida sina egna "kärleksförklaringar" och på så sätt vilja påverka opinionen.

Harald Öberg
Örnsklödsvik