onsdag, juni 03, 2015

Politisk cynism



Det är en stilla morgon när jag tar min morgonpromenad. Nere på strandpromenaden doftar häggen, den blommar redan. Och i småbåtshamnen stör jag ett par kanadagäss, som flyr ut på vattnet och trumpetar högljutt, kanske i protest över att bli störda.



Häromdagen avslutades Socialdemokraternas kongress, som vanligt bevakad minut för minut av media. En i sanning otrolig reklam för det ”bolaget”. I avslutningen sjöng man som vanligt internationalen, hur missvisande är inte den texten mot bakgrund av partiets handlande i vår tid.



Och förre statsministern Göran Persson var heller inte sen att utdela sina nålstick till efterträdaren Stefan Löfven. ”Med Mp i regeringen hade jag inte velat regera” tyckte Persson, och likaså att ”Löfven måste göra något åt invandringen”. Vad fick vi inte veta av löpsedlarna att döma.


Göran Persson gör sig stor på vanligt vis, och stor är han också i så måtto att han får se sig som den som genomfört den utan tvekan största ekonomiska kuppen i vårt land, när pensionsfonderna plundrades 258 miljarder för att stärka statskassan. Den kuppen och den ”broms” man samtidigt införde i pensionssystemet tillsammans med 1,6% avdraget varje år, gör att den ekonomiska snaran dras åt sakta med säkert för de äldre, ju äldre man blir. En mer cynisk ”reform” riktad mot en definierad åldersgrupp är svår att tänka sig.



Och nu väljer efterföljaren Löfven att följa samma spår, pensionsfonderna skall användas för att bygga ut och om järnvägarna. Naturligtvis skall det inte drabba utbetalningarna till pensionärerna? Lika lite som den tidigare av Persson sjösatta ”reformen”? Trovärdigheten i det påståendet borde rimligen vara mycket lågt.



Det finns professionella institut som klarar att ge lån till statens utgifter om man inte har klirr i kassan. Det vet naturligtvis regeringen, men man tar hellre de besparingar ur den kassa som i framtiden och nutid skall trygga de äldres villkor.


Det är stor skillnad nu mellan de 80% av tidigare lön som ATP-systemet skulle garantera när man gick i pension, och de cirka 55% löntagaren får idag. Och inte lär det bli bättre enligt expertisens uttalanden att döma. Det sluttande planet är en realitet när det gäller ekonomisk trygghet på äldre dar. Något som också visar sig i antalet fattigpensionärer, vilka ökar i antal för vart år.



Och huvudansvaret för den utvecklingen finns hos rosornas parti, det parti som anser sig företräda folket, men inte tvekar att rasera tryggheten för de grupper man anser sig företräda.



2015.06.03



Jarl

Inga kommentarer: