söndag, juni 14, 2015

Högtidsstund för monarkin



Lördag den 13 juni var en vacker dag i stora delar av landet. Det var också en händelserik dag, i synnerhet då för de miljoner som följde vår prins Carl och Sofias bröllop på plats runt om i huvudstaden, eller via media.

Det var fina sändningar över ett värdigt och väl organiserat bröllop. En festdag för alla inblandade, de direkt berörda, de många som fyllde kyrka och middagsbord. Och naturligtvis de miljoner som följde händelserna via medias olika kanaler.

Landet och folket behöver förebilder att se upp mot, och ta del av. Och vad lockar mer än när mannen av börd finner sin kärlek hos kvinnan av folket. Att vi i vårt land har kommit så långt på jämlikhetens stråt är en glädje och en tröst alla dagar i veckan. Av de tal som hölls efter middagen höll brudens far Erik ett lysande och inspirerande tal. Också prins Carls tal var ett retoriskt smycke i talekonst. Och äktheten lyste genom relationen brud och brudgum under hela den långa dagens olika aktiviteter.

I det sammanhanget finns det skäl att fundera över kungahusets popularitet. Kanske är det så att ”det behövs opium för folket”, och de förebilderna finner man i den äkthet och tradition som kungahuset är bärare av.

Politiken som borde tillhandahålla de förebilderna, får ständigt underkänt i olika publika mätningar. Bråk och käbbel, löftessvek och direkta lögner har fortsatt att solka ner de förebilderna också efter det senaste valet. Det kan gälla allt från direkt politiska frågor, till personliga påhopp som gränsar till ren mobbing. Oförmågan att bära det demokratiska arv som kräver respekt för olika synsätt, nu främst demonstrerat i utfrysningen av landets 3-e största parti, och därmed också dess väljare.

Och i bröllopsmiddagen fick vi se landets statsminister stående applådera prinsen efter hans tal. Det går an att bänka sig vid de dukade borden, samtidigt som han representerar ett parti som i årtionden har haft i sitt partiprogram att monarkin skall avskaffas. Hyckleriet har sina företrädare inte minst i rosornas parti.   

Åter till vardagens bestyr får vi alla glädja oss åt att invandrarpojken Carl, som hans säkert hade kallats om han växt upp i Rosengård, fått sin svenska Sofia. Personligen önskar jag dem all lycka framgent. De utgör tillsammans kulturellt, socialt och på andra sätt ett bevis för att man från olika utgångspunkter kan mötas och förenas i kärlek och omsorg om varandra.

Den förebilden hoppas jag många unga tar till sig i en tid när religiösa fobier förgiftat hjärnan på så många i vårt land och i andra länder.

14.06.2015

Jarl

 

Inga kommentarer: