måndag, maj 04, 2015

Utsikt från västra kusten



Det är en solig morgon när jag följer skolflickan till den vördnadsfyllda byggnad som utgör Rambergskolan. En byggnad som numera är skyddsklassad, i sin monumentala stil ett bevis för de värden man tillmätte utbildningen när byggnaden uppfördes för 100 år sedan. Och alltsedan dess använts som skollokal.

Från bergets panoramavy kan jag se ut över stora delar av staden. Delar som tidigare var hamnar där varor från jordens alla hörn lastades och lossades. Men också där en del av världens finaste fartyg byggdes så sent som på 1970-talet. Det sammanbrott som svensk sjöfarts- och varvsnäring drabbades av då, var smärtsamt för de som likt undertecknad var del av verksamheten. Desto roligare att nu, många år senare konstatera att kris också har en uppsida. Nytt liv, ny utveckling heter den.

På de områden där förut hårt arbete för starka män var normen, växer nu en helt ny stadsdel fram med snart 10 000 invånare. Den har blivit en efterfrågad oas i stadens närhet med sina minnen, och sina fina kajpromenader. Och i de gamla torrdockorna, återfinns nu några av regionens bästa och mest skyddade fritidshamnar för de boendes små båtar.

I staden sjuder det av liv dag som kväll, och i minglet av människor i stadens gröna lunga, slottskogen, också den 100-årig, kan man höra mängden av språk, och mångfalden av etniciteter blandade på gångstråk och gräsmattor.

Så förvandlar tiden förutsättningar och löser sina problem. Av allt att döma har den utmaning som landets västra stad nr 1 hade att brottas med för många år sedan, har skapat nya möjligheter.

I en tid när vi brottas med alltmer av frågor kring framtiden, kan det vara klokt att ta till sig den utveckling som skett här. Inte för att det är något självklart positivt i en utveckling som innebär en avindustrialisering av vårt land, vi behöver våra arbetsplatser. Men viktigt i sammanhanget är också att inse att kreativiteten i ett levande samhälle, skapar nya möjligheter, och det är dem vi skall fånga, och som skall bära nya generationer.

2015.05.04

Jarl

 

Inga kommentarer: