onsdag, februari 04, 2015


Februari 2015

Vinter i landet i norr. Och i år är det många platser som upplever nya rekord vad avser snömängden. Det blir mycket snöskottning, för villaägarna i staden norr om skogen gäller det också att ta hand om den gatusnö, som kommunen föredrar att vräka in på de boendes tomter och garageinfarter, istället för att ta hand om den. Så uppträder också makten när den vill.

I ett annat och mer globalt perspektiv får vi nu alltmer via media del av krigets ansikte i vår upplysta tid. Borta är de koder som man för snart hundra år sedan skapade för att bevara något av medmänsklighet i krigssituationer. Krigsfångar skulle skyddas under fångenskap, civilbefolkningen likaså.

I dagens konflikter ser vi det motsatta, ett urskillningslöst mördande också av obeväpnade civila, vare sig de är del av konflikten eller inte. Civilisationen krackelerad i mellanösterns krig, och nu också i Ukraina. Är det då så konstigt att vi upplever de största flyktvågorna sedan andra världskrigets slut för 70 år sedan.

Utveckling leder till framgång heter det, men vad bevisar den nuvarande utvecklingen? Att de krigiska i slaktmaskinen IS, till stor del består av ungdomar från det som annars brukar kallas de rika länderna? Viken utveckling är det, och vad kan det innebära på sikt?

Ansvaret är djupare än att läggas på lokala konflikter, de skall matas med resurser för att kunna fortsätta sitt förstörelsearbete. I det avseendet är cynismen oändligt stor hos de makter likt Putins Ryssland, som matar konflikterna med vapen och resurser, alltmedan man strypt det egna landets media, och på alla upptänkliga sätt försöker framställa sig som offer.

Offren är annars oändligt många, nu reses frågan allt häftigare var ansvaret och kostnaderna för att hjälpa alla de som behöver hjälp, skall läggas. Också i vårt land har nu den frågan landat på de etablerade partiernas bord. Och vad gör man med återvändande IS-mördare? Skall man som vissa föreslår göra dem till bygdens hjältar med en gräddfil till utbildning och arbetsplatser? Eller skall de lagsökas för sina krigsbrott?

Där pågår med största sannolikhet diskussioner som vi så småningom får del av, delar sipprar ut redan nu som lämpliga trevare i debatten, för att pröva opinionen.

2015.02.04

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: