måndag, februari 16, 2015

Mönstret går igen 3.



Kylig vintervind blåser med kulingstyrka när jag på eftermiddagen skidar runt i av nerflugna barr smutsade spår. Det blir ingen höjdarupplevelse idag, men så skall ju dagarna vara olika.

I bilen på vägen hem hör jag rapporten. Den ryska övermakten i Ukrainakriget, lovar att de ukrainska styrkorna skall få dra sig tillbaka utan strid, om dom bara lägger ner sina vapen.

Så talar den övermakt som för bara timmar sedan förhandlade med ledande EU-politiker och den ukrainske presidenten om vapenvila. Så talar den som ser kriget som sitt vapen, och utnyttjar den fredssträvan som är sanna demokratiers kännetecken.

Så agerade Hitler när han prövade sina trupper och sin krigsmaskin i det spanska inbördeskriget, och senare med hot som vapen fick de franska och engelska ledarskapen att falla tillföga. De offrade de franska gränsområden och det tjeckiska Sudet området, men undslapp inte kriget.

Och så agerar Putin nu i Ukraina efter att ha kväst demokratisträvandena i Tjetjenien och satt förmynderiets stämpel på Georgien och andra kaukasiska stater. Finns det någon som tror att eftergifterna till den ryska maktmaskinen kommer att stanna vid Krim, Donetsk och Luhansk?

Var tid har tyvärr sina tyranner, vissa mer förslagna än andra. Goebbels propaganda har nu sin motsvarighet i de särskilda centra den ryska maktmaskinen organiserat med uppgift att infiltrera sociala medier. Den sprids i brev till europeiska politiker som avser att sprida rädsla och tveksamhet bland dem. Och den sprids som ett stöd till den politiska opposition som också i demokratiska länder verkar, utan att ha de demokratiska idealen som slutligt mål.

Demokratier demonteras lättast när fel ledarskap får de möjligheterna. Mönstret går igen, och i hotet mot fred och demokrati är tveksamheten dess följeslagare. Hög tid att EU tillsammans med USA markerar var gränserna går, förr eller senare måste det ske. Priset för tveksamheten kan bli långt högre än det för att försvara de internationella traktat som fred och säkerhet bygger på.

2015.02.16

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: