söndag, februari 08, 2015

Mönstret går igen2.



För den som följt bloggen en längre tid, är undertecknads kritik av den nuvarande politiska ledningen i Ryssland ingen hemlighet. Med sina rötter i den ryska säkerhetstjänsten KGB, var valet av Putin liktydigt med en total nedmontering av den spirande ryska demokratin.

Så har det också blivit, media är kvästa eller skrämda till underkastelse. Regimkritiker mördade eller oskadliggjorda på annat sätt. Namn som Politkovskaya, Estemirova, Chodorkovski och Litvinenko är bara toppen på det isberg av förtryck som trycker ner en levande demokrati.

Ibland kan det vara intressant att gå tillbaka i sina egna förutsägelser. I bloggen ”Mönstret går igen” den 7 dec 2007, målade jag en bild av den ryska utvecklingen, som så här 8 år senare är skrämmande sann.

Militariseringen har fortsatt liksom undertryckandet av en verklig demokrati. Hoten mot grannländer är ständigt närvarande, just nu är det Ukraina som är utsatt, vem blir det imorgon? Och politiken bygger på precis samma agerande som det tyska innan utbrottet av andra världskriget. Ockupation av andra länders områden. Utnyttjande av den ovilja att ta konflikt som de demokratiska länderna känner.

Ser vi nu upptakten till en stor väpnad konflikt byggd på ständiga ryska framstötar via bulvaner och elittrupper vilka man förnekar ansvar för? Kommer Europa och den demokratiska världen att upprepa Chamberlains misstag från 30-talet, eller har man förmågan att visa styrka mot det ryska hotet?

Att lilla Sverige nu används som lekstuga för ryska miniubåtar är i det sammanhanget inget att förvåna sig över. Ryssen är så övertygad att svensken inte får använda verkanseld i jakten på ubåterna, att man tämligen riskfritt kan leka sin katt-och råtta lek i våra skärgårdar.

2015 ser ut att bli ett viktigt år, så här 70 år efter att den förra världsbranden släcktes.

2015.02.08

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: