söndag, september 28, 2014

Statsministern


 

Vi går drygt 20 år tillbaka i tiden. På den ledande verkstadsindustrin Hägglunds återfinns undertecknad i styrelsen för tjänstemännens fack SIF. På verkstadssidan återfinns inom metallfacket en relativt ung svetsare vid namn Stefan Löfven.

Ägaren till Hägglunds är inte längre den familj som gett företaget dess namn. Sedan tidigt 70-tal är ägaren det i landet ledande ASEA, senare ABB. Hägglunds verksamhet står på ett antal ben där man utvecklat stor kompetens, och är ledande i olika avseenden. Ett av de benen är tillverkningen av rälsburna fordon, förortståg, spårvagnar och tunnelbanetåg. Man har varit med om att göra kollektivtrafiken, och då i synnerhet tunnelbanetrafiken i Stockholm en synnerligen viktig start genom de många leveranser som genom åren skett.

Nu har bolaget som sköter den biten getts ett internationellt namn, Railcar, och ägaren bestämts sig för att flytta verksamheten. Den skall bort från Hägglunds väl anpassade lokaler, och dess kompetenta och duktiga medarbetare får se sig om efter nya jobb. Den ledande förhandlaren på Metallsidan när det gäller att förhandla bort personalen blir Stefan Löfven. När de förhandlingarna är över, har många tjänstemän och duktiga yrkesmän förlorat sina jobb, och Stefan finner för gott att lämna orten för ett jobb i Stockholm. Få var de som saknade honom i det läget, desto fler som såg honom som en svikare.

Åren går och minnen förbleknar, annat kommer till. Idag är han på väg att bli vår nye statsminister. Det är en person med god kännedom om maktspel i olika avseenden som intar den viktiga befattningen. En person som gärna ser sig som vinnare i olika avseenden, men har han den ödmjukhet och vidsyn som uppdraget kommer att kräva? Han har ingen egen erfarenhet från riksdagsarbete, inte heller från politiskt arbete på den nivån? Hur långt kommer man med ett starkt ego, och hårda nypor i politiken?

Många frågor saknar svar när han nu skall ta ansvar för landets väl och ve. Sannolikheten för en stormig resa i det politiska landskapet är stor. Om det kommer den närmaste tiden att ge besked.

2014.09.28

Jarl Strömbäck

onsdag, september 24, 2014

Falskheten som dödsynd



I lördagens  (20.9) tv-program Skavlan, var professorn, läkaren, författaren med mera Stefan Einhorn en av gästerna. I programmet avhandlades begreppet de sju dödssynderna, och i den undersökning som Einhorn och hans medhjälpare gjort för att finna ut hur dagens människor listar dödssynder, visade sig den värsta vara falskheten.

Det kan te sig överraskande för den som är van att tänka i de gamla, klassiska begreppen. Men inte förty är det en spegling av vår tid när man gör falskheten till den ”vidrigaste” av egenskaper hos våra medmänniskor.

Men kanske är det inte så konstigt. Den gångna valrörelsen är ju ett utmärkt test på begreppet falskhet. Politiker som talar illa om andra ena stunden, för att lite senare förutsätta att de som var så värdelösa, nu skall samverka med vinnaren för att denne skall nå sina mål.

Politiker som på det lokala torget och i övrigt anklagar andra för att vara fascister och ohyra som skall rensas bort. Naturligtvis på ett fördolt sätt, ett förtal avsett att eliminera politiker man ogillar. Falskheten har många ansikten, vilket föregående blogg gärna får illustrera.

Vart leder falskheten när den får verka utan insyn. Ett område som intresserat riksrevisionen till den grad att man i två långa rapporter 2006 och 2009 tagit upp problemet, är hur överförmynderiet med sin sekretess alltmer breder ut sig. I det skymningsland som där råder, och som riksrevisionen anser vara rättsosäkert, där blir begreppet makt korrumperar, och absolut makt korrumperar absolut, verklighet.

Nog är det synpunkter värda att begrunda, för ett land som förutses måna om integritet och medmänsklighet.

Läs gärna mer om det i bloggserien ”Makten och Bulvanerna” år 2013 på Liberala Vindar.

2014.09.23

Jarl S

 

lördag, september 20, 2014

Pressetik i verkligheten




Det har varit val i landet i norr, och därmed också i kommunen norr om skogen. I val sker mycket, en del klokt, en del märkligt. Och medias roll tillmäts alltmer betydelse i de här sammanhangen. Som medieforskningen visar, är det inte enbart verkligheten som styr valen, utan i lika hög grad den bild av verkligheten som media presenterar för de som skall välja. Ur det synsättet finns det anledning att kommentera just den bild det lokala organet med alfabetets sista och första bokstav i sitt namn, med udden riktad mot ett enskilt parti, spridit under den just avslutade valrörelsen.
Greven och betjänten, politikern och journalisten i kärt samtal.
 

Falangen som inte finns.

Låt oss börja med falangen. En falang innebär rimligen att det finns en tydligt identifierbar grupp som arbetar mot partiets valda ledning. I det utsatta partiet i det här fallet, valde en av partiets företrädare att efter valet 2010 lämna partiet, sedan hen inte fått rollen som gruppledare. Den mediala kampanj som hen startade, med ivrigt stöd från lokala media, förde till att hen också uteslöts ur partiets lokalavdelning. Något stöd i en falang har hen inte haft. Det utpekade partiets lokalavdelning har stått enigt och starkt i sina synpunkter. Den uteslutne medlemmen valde att kvarstå i fullmäktige utan koppling till det lokala partiet, i linje med vad regelverket medger. Salig i åminnelse vilar den medlemmen nu i en annan värld, men så sent som dagar innan hens bortgång använde sig tidningen av hen för att än en gång angripa partiet. Så tolkas tydligen den pressetiska koden på den redaktionen.

Tunnelseendet, eller oförmågan att erkänna misstag.

Den andra företeelsen som förtjänar en belysning har sin grund i samma frågeställningar, som fick Uppdrag Granskning den 27.8 att i ett 1 timme långt program lyfta fram kommunens i Norr vidlyftiga affärer. I bloggserien Vanstyrets Politik från år 2012, som kan läsas här på bloggen, ges en exposé över de väldiga kapitalöverföringar som under ett antal år gjordes, och nu ligger som en enorm skuldbörda på kommunens medborgare.

I den bloggserien tas också upp det fenomen som ofta kännetecknar starkt ledarskap, nämligen oförmågan att erkänna egna felsteg, egna misslyckanden. Den egenskapen fick i avsnitt Vanstyrets politik 6 exemplifieras av utvecklingen i Tyskland under andra världskriget. Det närmast ansvariga partiet (S) uppbådade all sin makt och härlighet för att göra liknelsen som avsåg ledarskapets tunnelseenden, till en generell liknelse omfattande alla de illgärningar nazityskland gjorde sig skyldiga till. Man kopplade det till ett enskilt namn som inte finns i bloggen, och lokala media valde att svälja betet, och har så gjort återkommande. Under den gångna valrörelsen har också ”hitler-liknelsen” återkommande lyfts fram, utan koppling till underliggande text. Så tolkas uppenbarligen de pressetiska koderna på den redaktionen.

Allt det ovanstående är naturligtvis obetydligheter i ett vidare globalt perspektiv. Men det bekräftar bilden av att media är vår tids kungamakare. Det lilla partiet och dess företrädare är nu utkastade ur det lokala KF. Om vinnarna i det här avseendet är majoritetspartiet och dess allierade lokala skribenter, vilka är då förlorarna?

2014.09.20 
Jarl S

 

tisdag, september 16, 2014

Efter valet



 
Så är då valet i vårt land i norr gjort för de kommande fyra åren. Argumentationen har böljat fram och tillbaka. Alliansen har hållit samman på ett beundransvärt sätt, trots stort underläge. Media har målat upp ett vänsterblock med S+V+Mp som egentligen inte finns. Något gemensamt program har den gruppen aldrig presenterat, men man försöker signalera ett samarbete som möjligen kommer att uppstå efter valet.

Nu, mindre än 2 dygn efter att vallokalerna stängdes, har argumentationen hos den utmålade ledaren för S, Stefan Löfven helt bytt skepnad. Nu kräver han statsmannaskap hos de mindre borgerliga partier han vill se underkastade den socialdemokratiska viljan. Nog är det märkligt, hur fort argumenten kan skiftas ut, när det gäller den egna nyttan.

I månader har Löfven och hans vänner målat upp allt det förskräckliga som den borgerliga regeringen medfört, nog tycker man den insikten borde leda till andra resultat än krav på de partierna som lydiga samarbetspartners.

Men kanske är det politikens väsen och problem, att ändamålet i allt för stor uträckning får helga medlen. Då blir inget beslut, ingen tanke eller handling utesluten. Utom den förstås där det egna intresset trycks tillbaka.

De borgerliga partierna har i den här bloggen många gånger kritiserats i olika frågor. Välfärden har både utvecklats för de som kan nyttja den, och försvårats för andra med små röster och ringa medel i sin plånbok.

Det innebär inte att allt som alliansen åstadkommit på något sätt varit dåligt. Vad som väntar nu med en rödgrön röra lär vi snart nog få se. Och i kulisserna väntar också det vinnande partiet i årets val, Sverigedemokraterna. Ett parti som utan egna program, med i politiskt arbete oerfarna ledamöter ändå kammat hem mandat på ett makalöst sätt. Dom vill säkert ha ett och annat att säga till om. Demokratiskt valda, skall dom bemötas på ett demokratiskt sätt.

Blir nyval nästa, så inte skulle det förvåna undertecknad.

2014.09.16

Jarl Strömbäck

onsdag, september 10, 2014

Motion om vindkraftverken


Örnsköldsvik

Motion till

Kommunstyrelsens Ordförande

 

Besluta om moratorium i vindkraftsutbyggnaden.

Den storskaliga utbyggnad av vindkraften som nu påbörjats kommer om den får fullt genomslag bli till den största skövling av naturvärden som drabbat landet och vår kommun sedan vattenkraftsutbyggnadens dagar.

Det är en utbyggnad som är politiskt motiverad, men är starkt ifrågasatt av olika skäl som den som är intresserad lätt kan ta del av via internet och andra media. Den drabbar närboende med både visuella och bullermässiga störningar. Den skadar fågel och djurlivet genom sina undanträngningseffekter i form av ljus och ljud, något som också samerna nu bekräftar. Fågeldöden, i synnerhet avseende större fåglar är väl dokumenterad från olika håll i världen.

Vindkraften påverkar allemansrätten genom olika restriktioner. De arrendeavtal som används gentemot markägarna innehåller klausuler som ger vindkraftbolagen rätt att utan prövning sälja anläggningarna till tredje part. Vindkraftsområdena, och därmed mycket stora naturområden förvandlas till internationell handelsvara.

En enig expertis i Kungliga Akademins energiutskott har starkt kritiserat utvecklingen. Bullerstörningarna, i synnerhet det lågfrekventa ljudet har uppmärksammats av medicinsk expertis, och bekräftas av alltfler berörda runt om i världen.

Mot den bakgrunden och naturligtvis många fler vittnesmål vilka kan läsas i olika fora på internet och ex.vis You Tube, föreslår Spi-Välfärden:

-        Att inga ytterligare tillstånd för utbyggnad av vindkraft ges innan effekterna av redan beslutade tillstånd och dess utbyggnad är tillgängliga och utvärderade.

Spi-Välfärden den 2014.09.10

 

Jarl Strömbäck

Gruppledare

måndag, september 08, 2014

Efter uppdrag granskning



Om några dagar går vi till val, och de avslöjanden som uppdrag granskning kom med den 27.8 när det gäller Öviks kommuns affärer skall översättas i kommunala mandat. Inte konstigt då att motelden från den socialdemokratiska kommunledningens sida har varit att bagatellisera miljardrullningen till Sekab, och glömma den till Domsjö fabriker.

Det handlar nämligen inte bara om Sekab, penningrullningen har varit betydligt större till Domsjökombinatet, om man räknar in värmekraftverket, vilket byggdes och dimensionerades för att avlasta fabriken, annars nödvändiga investeringar.

När nu den socialdemokratiska kommunledningen hävdar att allt är under kontroll, och antyder att kostnaderna för äventyren är marginella 8 miljoner/år, så är den räknekonsten minst sagt förskönande. De belopp som berörs i penningrullningen till Domsjö företagen är långt över 1000 miljoner. De hade kunnat användas till underhåll på kommunens byggnader, vägar och vattensystem. Områden som under åratal fått stå tillbaka, med kända resultat. Byggnader som förfaller, ett vattensystem som ständigt läcker, och vägar som på många områden är ett kritiserat och dåligt lappverk.

Så den socialdemokratiska räknekonsten består, vi skall glömma den dryga miljard vi måste tillskjuta för att rädda energibolaget från konkurs. Vi skall invaggas i tron att allting är väl. Och när budget efter valet läggs fast, kommer de anställda då att få fortsatta stränga restriktioner när det gäller rätten att inkalla vikarier, rätten att utföra nödvändigt underhåll, och rätten att införskaffa nödvändiga läromedel och annan materiel?

Vari ligger trovärdigheten?

2014.09.06

Spi-Välfärden

Jarl Strömbäck

 

onsdag, september 03, 2014

Pensionssystemet leder fel




När detta skrivs är det mindre än 2 veckor till valdagen. Många har redan förhandsröstat, och partiernas prioriteringar har tydliggjorts. I det finns en hel del att notera, inte minst för de 26% av de röstberättigade som är 65+. Den del av medborgarna som de senaste åren fått se en sjunkande pension och en högre beskattning än de som är i arbetsför ålder.

Nog brukar vårt land berömma sig om att vara bäst, men det blir absurt när det också kommer att gälla hög beskattning av den del av befolkningen som kallas pensionärer. De organisationer som företräder de äldre berömmer sig gärna över det stora engagemang man har i den här frågan, och visst har man gjort sitt för att lyfta pensionsfrågorna. Men ser man till partiernas anföranden och valmanifest så finns mycket lite att hämta där. Ointresset är lika stort, som tilltron att de äldre ändå röstar som de alltid har gjort.

Besluten i politiska frågor avgörs i de politiska församlingarna. Med den splittring som finns i äldrekollektivet finns ingen framgång i sikte. Alternativet heter anknytning till ett parti som ser äldrefrågorna som prioriterade. Där borde SPI-Välfärden vara det givna alternativet med sina rötter djupt förankrade i de äldres situation.

I de inlägg som företrädare för den nu gällande ordningen på området pensioner gör (exempelvis Thomas Eneroth ÖA 2/9) sprider man direkt felaktiga påståenden. Det blir påfallande när man försvarar plundringen av AP-Fonderna med att pengarna behövdes för att betala sociala kostnader i form av förtidspensioner orsakade av sjukdom, missbruk, etc. AP- fonderna var avsedda för ålderspensionerna när de skapades, hade de fått förbli så hade inga minskningar av pensionerna varit nödvändiga.

Det nuvarande pensionssystemet leder bort från den välfärd tidigare generationer kämpat för. SPI-Välfärden vill ha ändring på den utvecklingen.

2014.09.03

Jarl Strömbäck

måndag, september 01, 2014


Medmänsklighet

Vissa människor växer när det gäller. Malena Ernman  är inte bara en person med alldeles speciella kvaliteer när hon uppträder på scenen, som sångerska är hon med sin stora bredd svårslagen i vårt land. Hon har också visat i de program hon medverkat i, sidor som står ut på ett för undertecknad mycket positivt sätt. Bifogad bild talar i det sammanhanget för sig själv.

2014.09.01

Jarl Strömbäck