tisdag, september 16, 2014

Efter valet



 
Så är då valet i vårt land i norr gjort för de kommande fyra åren. Argumentationen har böljat fram och tillbaka. Alliansen har hållit samman på ett beundransvärt sätt, trots stort underläge. Media har målat upp ett vänsterblock med S+V+Mp som egentligen inte finns. Något gemensamt program har den gruppen aldrig presenterat, men man försöker signalera ett samarbete som möjligen kommer att uppstå efter valet.

Nu, mindre än 2 dygn efter att vallokalerna stängdes, har argumentationen hos den utmålade ledaren för S, Stefan Löfven helt bytt skepnad. Nu kräver han statsmannaskap hos de mindre borgerliga partier han vill se underkastade den socialdemokratiska viljan. Nog är det märkligt, hur fort argumenten kan skiftas ut, när det gäller den egna nyttan.

I månader har Löfven och hans vänner målat upp allt det förskräckliga som den borgerliga regeringen medfört, nog tycker man den insikten borde leda till andra resultat än krav på de partierna som lydiga samarbetspartners.

Men kanske är det politikens väsen och problem, att ändamålet i allt för stor uträckning får helga medlen. Då blir inget beslut, ingen tanke eller handling utesluten. Utom den förstås där det egna intresset trycks tillbaka.

De borgerliga partierna har i den här bloggen många gånger kritiserats i olika frågor. Välfärden har både utvecklats för de som kan nyttja den, och försvårats för andra med små röster och ringa medel i sin plånbok.

Det innebär inte att allt som alliansen åstadkommit på något sätt varit dåligt. Vad som väntar nu med en rödgrön röra lär vi snart nog få se. Och i kulisserna väntar också det vinnande partiet i årets val, Sverigedemokraterna. Ett parti som utan egna program, med i politiskt arbete oerfarna ledamöter ändå kammat hem mandat på ett makalöst sätt. Dom vill säkert ha ett och annat att säga till om. Demokratiskt valda, skall dom bemötas på ett demokratiskt sätt.

Blir nyval nästa, så inte skulle det förvåna undertecknad.

2014.09.16

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: