onsdag, september 03, 2014

Pensionssystemet leder fel




När detta skrivs är det mindre än 2 veckor till valdagen. Många har redan förhandsröstat, och partiernas prioriteringar har tydliggjorts. I det finns en hel del att notera, inte minst för de 26% av de röstberättigade som är 65+. Den del av medborgarna som de senaste åren fått se en sjunkande pension och en högre beskattning än de som är i arbetsför ålder.

Nog brukar vårt land berömma sig om att vara bäst, men det blir absurt när det också kommer att gälla hög beskattning av den del av befolkningen som kallas pensionärer. De organisationer som företräder de äldre berömmer sig gärna över det stora engagemang man har i den här frågan, och visst har man gjort sitt för att lyfta pensionsfrågorna. Men ser man till partiernas anföranden och valmanifest så finns mycket lite att hämta där. Ointresset är lika stort, som tilltron att de äldre ändå röstar som de alltid har gjort.

Besluten i politiska frågor avgörs i de politiska församlingarna. Med den splittring som finns i äldrekollektivet finns ingen framgång i sikte. Alternativet heter anknytning till ett parti som ser äldrefrågorna som prioriterade. Där borde SPI-Välfärden vara det givna alternativet med sina rötter djupt förankrade i de äldres situation.

I de inlägg som företrädare för den nu gällande ordningen på området pensioner gör (exempelvis Thomas Eneroth ÖA 2/9) sprider man direkt felaktiga påståenden. Det blir påfallande när man försvarar plundringen av AP-Fonderna med att pengarna behövdes för att betala sociala kostnader i form av förtidspensioner orsakade av sjukdom, missbruk, etc. AP- fonderna var avsedda för ålderspensionerna när de skapades, hade de fått förbli så hade inga minskningar av pensionerna varit nödvändiga.

Det nuvarande pensionssystemet leder bort från den välfärd tidigare generationer kämpat för. SPI-Välfärden vill ha ändring på den utvecklingen.

2014.09.03

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: