måndag, mars 31, 2014

Naturen en internationell handelsvara.


Den 2 april hålls samrådsmöte  Skorped angående uppförande av ännu ett vindkraftsområde i Örnsköldsviks kommun. Den här gången gäller det 60 stora verk. Just nu pågår byggandet av vindkraftsområdet vid Sidensjö inte långt därifrån, med sina 48 turbiner. Utvecklingen för att förvandla stora naturområden till internationell handelsvara fortsätter.

I de kontrakt som nu används i kontakterna med markägare ingår en klausul med lydelsen ”Efter byggstart äger arrendatorn rätt att överlåta samtliga rättigheter och skyldigheter i detta avtal till tredje  part.Så har redan skett med Sidensjö anläggningen. Den har redan blivit en internationell handelsvara genom försäljningen till en tysk kund. En kund som naturligtvis kan sälja anläggningen vidare när och om man så önskar.

Är det verkligen så vi bäst förvaltar våra natur-och kulturlandskap? Vem tar ansvaret om anläggningarna i en framtid när de tjänat ut, dumpas i skattebetalarnas knä via något fjärran bolag, som inte är intresserat av att ta några återställningskostnader?

Det har hävdats vidare att vindkraften inte skall inskränka på allemansrätten. På området skyltning i arrendeavtalen står följande text ”I syfte att bland annat informera och varna för fara kommer skyltar att sättas upp i området. Detta kommer att göras på tillfartsvägar, runt vindkraftverken och på andra ställen i området.”

De markägare som skriver under på de villkor som används i arrendekontrakten säljer sitt arv till barn och barnbarn på mycket osäkra villkor. De borde fundera över sitt ansvar, och vilket arv man lämnar över till sina barn och samhället.

2014.03.28

Jarl Strömbäck

1 kommentar:

Anonym sa...

Idag är kostnaden för de prospekterade vindkraftsverken i Sidensjö beräknade till 35 miljoner och verk.

I det finstilta på baksidorna av det arrendeavtal som tecknades med markägarna framgår det hur tydligt som helst att det är markägaren som vid nedläggning av vindkraftverk bär ansvar för återställande till/av ursprunglighet, dvs sanerande och borttagande av betongfundament till vindkraftverk.Saneringskostnaden beräknas till 5 miljoner kronor per verk.
Vi kan konstatera, för en ersättning motsvarande 300.000 kr/vinkraftverk har Sidensjös skogsägare förbundits sig att till en kostnad av 5 miljoner kronor/verk städa upp efter dessa lycksökare inom de snabba pengarnas bransch, vindkraftsaktörerna.

Nu är deras fastigheter, intecknade för alla framtida generationer, med en lägsta avgift, beroende av hur många vindkraftsverk som står på den enskildes mark, med åtminstone 5 miljoner kronor.

En tragedi för nuvarande markägare och deras kommande generationer.

Jag vill aldrig säga grattis till blålurade personer, men någonstans i mitt inre verkar det som att de mest lättlurade i vårt land har genom århundranden alltid varit bönder bosatta på landet.
Först tog de skogen av bönderna, sedan vattenfallen, dvs fallrätterna, nu tar de det sista fria, vinden.

Kvar till bönderna blir nu endast flap, flappandet från vingarna. blinkande röda lampor i mörkret, och den kunskpen och otryggheten och vissheten att om 20 år skall jag eller mina barn, barnbarn bekosta saneringen med 5 miljoner kronor per vindkraftsverk.

Och till sist, ingen köpare till min mark finns dden dagen när vindkraftsepoken är över.
Av generationers samlade verk, finns intet värde kvar.

Snålheten har som bekant är, alltid bedragit visheten.

Men någon måtta på bönders dumhet måste det väl ändå finnas? Någon gång!