fredag, januari 17, 2014

Skövlat landskap 4.



November 2013. Det är så mörkt som det bara kan bli en sen höstkväll ute på landet, när snön ännu inte har kommit, och inga gatljus lyser. Vindkraftbolaget har kallat till informationsmöte inför byggandet av 48 VKV i skogslandskapet utanför samhället Sidensjö. Mötet hålls i den lilla byn Drömme, i en lokal med namnet Valhall. Poetiska namn i det norrländska landskapet.

Lokalen är full av i huvudsak äldre män, framme vid podiet står några män vilka så småningom tar till orda. Det är andäktigt tyst till en början. Vi får veta att vintern kommer att användas till att dra fram vägar och kabel till byggplatserna för vindkraftverken. När sommaren kommer 2014, är det dags att påbörja leverans och uppförande av vkv-en. Så långt är allt väl, men framme vid podiet höjs rösterna från ett yngre par, med boende inom området för vindkraften, som med i hög grad berättigade argument ställer en del frågor. De är väl pålästa, och företagets representanter har svårt att värja sig, ge trovärdiga svar.

Då ingriper publiken, de vill inte se sin fest förstörd. Med nästintill sekteristisk frenesi kommer en mängd inlägg och påhopp på opponenterna, mötet får en obehaglig ton av sekterism, innan ledningen väljer att förklara paus för kaffedrickande.

Jag talar med de två personer, ett gift par som hade modet att lyfta alternativa synsätt, i mötets paus. De har skäl för sina tvivel, sin oro. De värnar om sin närmiljö. De har läst på och börjat förstå, att vindkraftverken har sidor vilka man i Drömmes bygdegård borde reflektera över. Frågor som borde få konkreta svar, inte besvaras med aggressiva tillrop att inte yttra sig?

Varför denna utveckling, och varför hör vi inga protester från skogarnas folk? De som snart skall se sina ägor skövlas, stora markområden förvandlas till jättestora industriområden med särskilda restriktioner när det gäller allemansrätt och nyttjanderätt?

Mer om det i nästa blogg.

2014.01.17

Jarl Strömbäck

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Kungliga vetenskapsakademin varnar för att elmarknaden redan idag håller på att bli övermättad och det är vi konsumenter som får stå för notan.Det är vi elkunder som står för subventionerna via elcertifikatavgiften som ingår i elpriset.

2013 betalade vi konsumenter 2,1 öre per kwh i subvention för vindkraftsutbyggnaden.

Kungliga vetenskapsakademins energiutskott hävdar att en rimlig maxgräns för vindkraft bör sättas vid 10 terrawattimmar om året och inte som nu utbyggnad enligt planeringsramen till 30 terrawatttimmar.
År 2013 producerades 9,7 Twh.

Förra året gick all vindkraft på export.Det innebar att två miljoner utländska hushåll fick el som hade subventionerats av svenska hushåll.

På julafton 2013 slog vindkraftsproduktionen rekord i Norden vilket ledde till kraftigt fallande priser och stora mängder elkraft fick skänkas bort.
Vilket leder till att fortsatt vindkraftsutbyggnad kommer att leda till en vindkraftsinfarkt, dvs att alla vill sälja el, men ingen vill eller har behov att köpa.

Hög tid att revidera utbyggnadsprogrammet om inte till och med stoppa upp utbyggnaden tills vi har sett följderna av nuvarande vindkraftsproduktion.